Propali Sarabon: Potvrđena optužnica protiv Vahidina Čomora i Asima Vlajčića

Fena
Propali Sarabon: Potvrđena optužnica protiv Vahidina Čomora i Asima Vlajčića
Tarik Jažić / Blog

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je, a Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv Vahidina Čomora, nekadašnjeg generalnog direktora i suvlasnika Tvornice čokolade „Sarabon“, i Asima Vlajčića, predsjednika Skupštine dioničara preduzeća.

Optuženi su za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prema navodima iz optužnice, Čomor se tereti da je od 2000. do 2005. godine, uprkos lošem poslovnom rejtingu i gubicima preduzeća Sarabon, bez saglasnosti dioničara podigao kredit u iznosu od 2,6 miliona KM tako što je založio nekretnine procijenjene u vrijednosti višoj od 20 miliona KM. Od toga su i nekretnine u vlasništvu Kantona Sarajevo procijenjene na oko šest miliona KM. Banka je pokrenula izvršni postupak za prodaju svih nekretnina, uključujući i nekretnine Kantona Sarajevo, budući da kredit nije isplaćen. Međutim, to je spriječeno sudskom zabranom o raspolaganju imovine.

Također, Vahidin Čomor se tereti da je u decembru 2002. godine zaključio ugovor o pozajmici od 314.715 KM, koji je potpisao njegov brat, tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Sarabona. Novac je isplaćen na ruke Vahidinu Čomoru. Nedugo nakon toga, optuženi Asim Vlajčić potpisuje odluku od otpisu pozajmice.

Na taj način su pribavili korist Vahidinu Čomoru, a oštetili Sarabon za 314,715 KM.

Uz optužnicu, postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS predložila je sudu oduzimanje imovinske koristi od 314.715 KM od optuženog Čomora te zabranu obavljanja dužnosti u vezi s imovinom u trajanju od pet godina.

Istovremeno, sudu je predloženo da do okončanja krivičnog postupka ostane na snazi zabrana korištenja, otuđenja ili bilo kakvo daljnje raspologanje imovinom Sarabona, saopćeno je iz Kantonalnog Tužilaštva KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije