Presuda za pokušaj ubistva u Banjoj Luci: Muškarca ubo nožem u grudni koš, dobio tri godine zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Presuda za pokušaj ubistva u Banjoj Luci: Muškarca ubo nožem u grudni koš, dobio tri godine zatvora
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / MUP RS / Ilustracija

Dalibor Štrbac (45) iz Banja Luke osuđen je u Okružnom sudu u ovom gradu na tri godine zatvora za pokušaj ubista Mile Radetića kojeg je nožem ubo u grudni koš.

Advokat Aleksandar Stanojević rekao je da će uložiti žalbu na presudu.

"Smatram da moj klijent nije kriv, kao i da sud nema dovoljno dokaza kojima mogu potkrijepiti činjenicu da je on počinio krivično djelo za koje ga terete", rekao je Stanojević.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Predsjednica Vijeća Zorica Baroš na izricanju presude Štrbcu pojasnila je da je sud uvažio sve dosadašnje dokaze i svjedočenja zbog čega je umjesto pet godina optuženom izrečena ublažena kazna zatvora.

"Nakon pravosnažnosti presude oružje kojim je počinjeno krivično djelo pokušaj ubistva bit će trajno oduzeto i uništeno", rekla je Baroševa, navodi "Glas Srpske".

Optuženi Štrbac dužan je na plati 667 KM za krivični postupak kao i 300 KM sudskog paušala.

Pokušaj ubistva Radetića desio se 25. novembra 2022. godine u ulici Ilije Garašanina kada su se Štrbac i Radetić posvađali oko parkiranja na parking prostoru zdravstvene ambulante Lazarevo. Prema optužnici Štrbac je nakon prepirke prvo odgurnuo, a zatim nožem ubo Radetića u grudni koš. Nanio mu je tešku povredu opasnu po život.

Cijeli ovaj slučaj snimile su kamere obližnjeg video nadzora i kako tvrdi tužilaštvo na snimcima se vidi kada Štrbac napada i ubada nožem Radetića. Na tom snimku se vidi da dva vozila staju jedno pored drugog te da iz jednog izlazi čovjek, kako tvrdi tužilaštvo to je bio Radetić, koji ide do gepeka i iz njega uzima nešto.

Tada iz drugog vozila izlazi druga osoba, po tvrdnji tužilaštva optuženi Štrbac, te prilazi Radetiću i dolazi do naguravanja i sukoba. Vještak tužilaštva neuropsihijatar Slobodan Stanković ranije je utvrdio da je optuženi u vrijeme počinjenje krivičnog djela bio u stanju reaktivne afektivne napetosti sa sadržajem gnjeva srednje-jakog intenziteta.

Vještak je istakao da je njegova sposobnost da shvati značaj djela i upravlja postupcima bile su smanjene, ali ne i bitno, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije