Presuda za pokušaj pljačke u Tesliću: Trgovkinja "pokazala zube" razbojniku, osuđen je na tri godine

2
Radiosarajevo.ba
Presuda za pokušaj pljačke u Tesliću: Trgovkinja "pokazala zube" razbojniku, osuđen je na tri godine
Foto: MUP RS / Policija, MUP RS

Dragan M. iz Teslića osuđen je na tri godine zatvora zbog pokušaja razbojništva nad J. C., radnicom trgovine u Tesliću.

Pljačkaš je u radnicu uperio pištolj, ali ona je odbila da mu da novac i pozvala oca, nakon čega je pljačkaš pobjegao.

Presudu je izrekao Okružni sud u Doboju i to na osnovu sporazuma o priznanju krivice. Prema navodima presude, sve se desilo 31. januara 2021. godine, a razbojnik je u teslićku trgovinu upao oko 10 sati.

Ivica Puljić: Ovo je jedna od najvećih laži koje Aleksandar Vučić izgovorio u New Yorku

Ivica Puljić: Ovo je jedna od najvećih laži koje Aleksandar Vučić izgovorio u New Yorku

"U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, maskiran, sa maskom preko glave - pletena kapa sivomaslinaste boje sa prorezima za oči, tzv. fantomka, sa obučenom maskirnom jaknom maslinastozelene boje i na rukama navučenim rukavicama, došao je do trgovinske radnje Mini Market", navodi se u presudi.

Dalje se dodaje da je optuženi ušao u unutrašnjost trgovine, te je po ulasku prijetio pištoljem, koji je držao u ruci i uperio u pravcu trgovkinje J. C.

Radnica je stajala iza pulta, a razbojnik je tražio od nje više puta da mu otvori kasu i da mu preda novac.

"J. C. nije htjela da otvori kasu, već je putem telefona brzim biranjem pozvala svoga oca V. C., nakon čega se osumnjičeni okrenuo i istrčao iz navedenog objekta", navodi se u presudi.

Optuženi je potom ušao u svoj automobil Golf bez registarskih oznaka, te velikom brzinom pobjegao sa mjesta događaja.

"Dakle, u namjeri prisvajanja protivpravne imovinske koristi, uz prijetnju oružjem, pokušao je oduzeti tuđe pokretne stvari, čime je počinio krivično djelo razbojništvo iz člana 227. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona RS, a sve u vezi sa članom 22. Krivičnog zakonaa RS", navodi se u presudi.

Također se presudom od optuženog oduzima gasni pištolj kalibra devet milimetara, u kojem se nalazi 15 metaka, kao sredstvo upotrijebljeno prilikom izvršenja krivičnog djela.

Osim toga, obavezan je da na ime troškova krivičnog postupka plati paušalni iznos od 150 KM u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije