Predloženo pritvaranje osumnjičenih za paljenje zgrade Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Predloženo pritvaranje osumnjičenih za paljenje zgrade Predsjedništva BiH

Tužilaštvo BiH uputilo je državnom Sudu prijedlog za pritvaranje Salema Hatibovića (55) iz Sarajeva i Nihada Trnku, zvanog „Tajso“ (22) iz Konjica, zbog sumnje da su počinili krivično djelo terorizma kada su zapalili zgradu Predsjedništva BiH tokom prošlog mjeseca. 

Kako nam je saopćeno iz Tužilaštva BiH, u okviru istrage koja se vodi, zajedno s Federalnom upravom policije i ostalim policijskim agencijama u BiH, navedeni su identificirani su kao osobe koje su dana 7. 2. 2014. godine lično i direktno vršile paljenje zgrade Predsjedništva BiH i Arhiva BiH, vozila i okolnih objekata, čime je nanesena velika šteta ovim institucijama te uništena značajna arhivska građa iz historije Bosne i Hercegovine.

Osim sudjelovanja u paljenju, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni Hatibović svojim automobilom dovezao naftne derivate i zapaljive smjese, tzv. Molotovljeve koktele, kojima je izvršeno paljenje državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Određivanje mjere pritvora predloženo je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog načina izvršenja krivičnog djela kojim je izazvana velika uznemirenost građana i javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije