Predložen pritvor za trojicu dilera uhapšenih u akciji "Briješće"

S. H.
Predložen pritvor za trojicu dilera uhapšenih u akciji "Briješće"
Radiosarajevo.ba / Arhiv / Ilustracija
Tužilaštvo Kantona Sarajevo je nakon ispitivanja uputilo Kantonalnom sudu prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora Arnelu Omeragiću, Emiru Kaltaku i Aldinu Turkoviću.

Pritvor za Arnela Omeragića (1985) je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza, opasnosti od ponovnog počinjena krivičnog djela, kao i zbog tog što bi njegovim zadržavanjem na slobodi došlo do uznemirenja javnosti, navela je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica ovog Tužilaštva Azra Bavčić.

Kako je navela Bavčić, pritvor za Emira Kaltaka (1994) i Aldina Turkovića (1995) predložen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza, ali i zbog toga što bi njihovim zadržavanjem na slobodi došlo do uznemirenja javnosti.

Oni se sumnjiče da su nakon što su se pridružili kriminalnoj grupi počeli baviti prodajom opojne droge marihuane, spida i ekstazija.

Podsjećamo, oni su uhapšeni u današnjoj akciji Federalne uprave policije kodnog naziva "Briješće".

U sklopu akcije, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, jučer su izvršeni pretresi na tri lokacija na području općine Novi Grad Sarajevo, te su uhapšene četiri osobe iz Sarajeva incijala Arnel Omeragić (1985), Emir Kaltak (1994), Aldin Turković (1995) i N.V. (1982).

Uhapšeni se dovode u vezu s krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, na način da su od decembra 2016. godine do aprila 2017. godine intezivno vršili nabavku, te stavljanje u promet opojne droge na području Kantona Sarajevo i šire.

Prilikom pretresa pronađena je i oduzeta određena količina NN materije koja svojim izgledom asociraju na drogu cannabis sativa L, blizu 110 tableta koje asociraju na drogu exstazi, manju količinu materije koja asocira na drogu anfetamin, vage i pribor za pakovanje opojne droge, mobilni telefonski aparati, SIM kartice, te drugi predmeti koji se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelom, odnosno koji su korišteni prilikom izvršenja navadenih krivičnih djela.

Nakon izvršenih pretresa, osobe su uhapšene i privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega je jedna osoba po usmenom nalogu postupajućeg tužitelja, puštena na slobodu, dok su tri uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, saopćeno je iz FUP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije