Potvrđeno / Povećana kazna Elfeti Veseli za ubistvo dječaka Slobodana Stanojevića

09. 12. 2019. u 11:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 865

Apelaciono vijeće Suda BiH drugostepenom presudom povećalo je Elfeti Veseli zatvorsku kaznu sa 10 na 13 godina za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. na području Zvornika, potvrdila je Srni advokat Lejla Čović. 

Deset godina zatvora Elfeti Veseli koja je ubila dječaka Slobodana Stanojevića

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika. Sakib Halilović oslobođen je optužbi da je posmatrao ubistvo dječaka i propustio da, kao komandant Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, Armije Republike Bosne i Hercegovine, kazni Veselijevu koja je bila pripadnik ovog voda.

Optuženoj Veseli će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je provela u pritvoru od 24. marta 2017. godine, kao i vrijeme koje je provela u ekstradicionom pritvoru.

Čovićeva je izjavila da je njen branjenik Sakib Halilović oslobođen optužbe da je u svojstvu komandanta Diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica posmatrao kako je Veseli izvršila ubistvo, te da je propustio da poduzme mjere da izvršilac tog ubistva bude kažnjen. 

Tužilaštvo BiH tereti drugooptuženu Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice. 

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila Stojanovića, tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Dragan Bursać: Tijelo djeteta u plavom mantilu

I prije nego je izgubila svijest Slađana je vidjela taj čudni tamno-plavi mantil. Mantil na golom tijelu izmasakriranog brata. Mantil na čijoj etiketi je pisalo "Primorje". Samo to i smrti u neograničenim količinama. Piše: Dragan Bursać za Al Jazeeru Miris sijena Samo je trčao. Stazama znanim, stazama svog rodnog Sjenokosa.

KOMENTARI (1)