Potvrđena optužnica u predmetu Dragan Pejović, među optuženima i uposlenik Granične policije

1
Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica u predmetu Dragan Pejović, među optuženima i uposlenik Granične policije
Foto: Fena / Arhiv / SIPA / Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu u predmetu Dragan Pejović i drugi koja optužene Dragana Pejovića, Milijana Mijovića, Anđelka Miloševića, Aleksa Mališa, Mišu Miljanića, Miloša Kovačevića, Dušana Mićanovića, Nemanju Prnjata, Milana Mićanovića, Gorana Novčića, Vladana Kovačevića, Bojana Ćalasana, Milana Raševića i Dražena Salamadije tereti da su radnjama opisanim u optužnici počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Kako su naveli na zvaničnoj web stranici Suda BiH, optužnica je potvrđenja 28. juna 2023. godine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Dragan Pejović od početka 2020. godine do 2022. godine organizirao grupu za organizirani kriminal.

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Grupi su kao pripadnici pristupili Milijan Mijović, Anđelko Milošević, Aleksa Mališ, Miso Miljanić, Miloš Kovačević, Dušan Mićanović, Nemanja Prnjat, Milan Mićanović, Goran Novčić, Vladan Kovačević, Bojan Ćalasan, Milan Rašević, Dražen Salamadija, izvjesni S.K. i druge njima poznate osobe.

Organizator i pripadnici grupe međusobnim povezivanjem i dogovaranjem s drugim osobama, organizirali su, pripremali i vršili krivična djela radi sticanja koristi pribavljene krivičnim djelom.

U okviru predmeta korišteni su podaci dobijeni iz Sky aplikacija, putem međunarodne pravne pomoći, a osumnjičeni se između ostalog terete da su duži vremenski periodu, vršili krijumčarenje najmanje 600 kilograma opojne droge marihuana-skunk, uglavnom sa područja Crne Gore i Srbije u Bosnu i Hercegovinu, kao i njenu dalju distribuciju na ilegalnom narko tržištu.

Optuženi u ovom predmetu uglavnom su djelovali na području Trebinja, Foče, Istočnog Sarajeva i Bosanske Gradiške, a bili su povezani sa pripadnicima organiziranih kriminalnih skupina koje djeluju u susjednim zemljama i ugrožavaju sigurnost u regionu.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Podsjetimo, među optuženima je i uposlenik Granične policije BiH - Vladan Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije