Poništena presuda za ubistvo Harisa Žige: Novo suđenje Kurtoviću

Radiosarajevo.ba
Poništena presuda za ubistvo Harisa Žige: Novo suđenje Kurtoviću

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Suad Kurtović osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva Harisa Žige.

Podsjećamo, do tragedije je došlo 5. maja 2012. godine kada je, prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Suad Kurtović u društvu Mirze Milića presreo Harisa Žigu te ga ubo nožem u srce usmrtivši ga na mjestu. Presuda je Kurtoviću izrečena u junu ove godine, ali je potom ukinuta, a suđenje ponovljeno.

Naime, kako smo uspjeli saznati, sud je uvažio žalbu advokata optuženog Mirze Kovača, a koji se žalio na bitne povrede cjelokupnog sudskog postupka, ali i tužiteljice koja se žalila na nezakonito postupanje Huseina Delalića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća koji je vodio postupak 

"U presudi stoji da Sud nije ustanovio ko je ubio Harisa Žigu, a opet osuđuje Kurtovića. Pa to je kontradiktorno. Osim toga tokom suđenja došlo je do bitnih povreda postupka na koje sam se žalio", kazao je Kovač za Radiosarajevo.ba.

Na postupak se žalila i tužiteljica Emela Tahmaz-Bukvić. i to na činjenicu da je za vještačenje DNK-a tragova na oružju ubistva, po prijedlogu odbrane, sudija poslao dopis, a ne naredbu kako je trebalo.

Kompletan proces je vraćen na početak te se Kurtoviću ponovno sudi, i to pred istim sudskim vijećem. Melisa Žiga, kćerka preminulog Harisa Žige razočarana je ovakvim razvojem procesa protiv onoga koji je njenom ocu oduzeo život.  

Razočarana sam jer ni dvije godine nakon ubistva niko ne odgovara za smrt moga oca. Bojala sam se da će ubica moga oca dobiti blagu kaznu, a presuda je sada poništena i sve vraćeno na početak i pred isto Vijeće. Nevjerovatno je šta se dešava, čini mi se da se skreće pažnja s krivca za ubistvo moga oca. Kompletno suđenje je veoma neozbiljno, sudija Delalić s cijelim slučajem zbija šale, kazala je Žiga.

Nastavak novog suđenja u ovom slučaju predviđen je za 17. februar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije