Policija savjetuje: Kako zaštititi stan ili kuću od provalnika za vrijeme odmora

Radiosarajevo.ba
Policija savjetuje: Kako zaštititi stan ili kuću od provalnika za vrijeme odmora

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo upozorilo je građane na povećanu mogućnost od provala s obzirom da je počelo vrijeme godišnjih odmora.

"Prije nego što izvrši provalu u Vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se ispričava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu. Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog „češalj“, lomi uz pomoć naprave „top lomač“ ili najobičnijim kliještima – papagajkama. Ako idete nakratko iz stana u posjetu komšiji, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu", upozoravaju iz policije.

Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome komšije, oni će obratiti više pažnje na Vaš stan. Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke. Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska. Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primijete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Zapisati serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja.

Također, iz MUP-a KS savjetuju da o korištenju godišnjih odmora ili odsutnosti od kuće ne treba razgovarati na javnim mjestima te informacije iznositi putem društvenih mreža, kako iste ne bi došle do izvršilaca krivičnih djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije