Policija na terenu: Pojačane aktivnosti na suzbijanju 'džepnih krađa', građani se pozivaju na oprez

0
Radiosarajevo.ba
Policija na terenu: Pojačane aktivnosti na suzbijanju 'džepnih krađa', građani se pozivaju na oprez
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja u Sarajevu

U okviru planskih aktivnosti na suzbijanju krivičnih djela - krađa i teška krađa na naročito opasan ili naročito drzak način, posebno u svjetlu pojačanog priliva turista na području Kantona Sarajevo (KS), Uprava policije MUP-a KS od kraja aprila realizuje mjere pojačanog prisustva policijskih službenika na frekventnim lokacijama.

Uprava policije MUP-a KS, istovremeno, provodi operativno-taktičke mjere i radnje radi sprečavanja izvršenja spomenutih krivičnih djela i hvatanja izvršilaca na mjestu događaja.

Tako su timovi policijskih službenika u prethodnom periodu legitimisali i identificirali više osoba sklonih izvršenju ovih krivičnih djela, a za koje postoje operativna saznanja iz ranijeg perioda.

Napitak koji vam može pomoći istopiti masti: Jedna čaša je dovoljna da napravi čudo

Napitak koji vam može pomoći istopiti masti: Jedna čaša je dovoljna da napravi čudo

Kod nekolicine su prilikom pregleda pronađeni predmeti i artikli koji potiču iz izvršenja krivičnih djela, te su protiv tih osoba preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

S obzirom na činjenicu da je na terenu uočeno više osoba koji su povratnici u vršenju krivičnih djela, a koji nisu državljani Bosne i Hercegovine, uspostavljena je komunikacija s Terenskim uredom za strance – Sarajevo, a radi budućeg postupanja prema takvim osobama.

Akcija 'Kalibar' u Trebinju: Policija pretresom pronašla puške

Akcija 'Kalibar' u Trebinju: Policija pretresom pronašla puške

Od početka provođenja aktivnosti, Uprava policije MUP-a KS bilježi zadovoljavajuće smanjenje broja prijavljenih krivičnih djela iz člana 286., tzv. "džepnih krađa", naročito na mikrolokacijama koje su se pokazale najučestalijima u vršenju ovih krivičnih djela – uže područje Starog Grada, stajališta javnog gradskog prevoza i šetališta.

"Građane pozivamo da više pažnje obrate na lične stvari i dragocjenosti u zatvorenim i prostorima tržnih centara, posebno kada je veća gužva, te da svoje torbe i novčanike ne otvaraju pred osobama koje vrše prosjačenje", saopćeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije