Policija i GSS provjeravali naselje Rječica u potrazi za Ružicom Bičvić

Radiosarajevo.ba
Policija i GSS provjeravali naselje Rječica u potrazi za Ružicom Bičvić
Foto: GSS Novi Grad Sarajevo / Ružica Bičvić

Gorska služba spašavanja već četrnaesti dan traga za nestalom Ružicom Bičvić u Sarajevu, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz GSS-a Novi Grad.

Kako su naveli iz GSS-a jutros, pripadnici MUP-a KS-a su sa pripadnicima GSS-a sinoć provjerali informacije građana da je Bačvić viđena u sarajevskom naselju Rječica.

Među posljednjim informacijama koje su stigle jučer je i ona da je Bičvić viđena u ulici Safeta Hadžića u blizini trgovine Amko u opštini Novi Grad Sarajevo, naglasili su iz GSS-a. Bačvić je navodno u tom naselju imala rodbine, ali te informacije se još uvijek provjeravaju.

Informacija građanina: Ružica Bičvić viđena u ulici Safeta Hadžića, apel GSS-a

Apelovali su građanima tog dijela grada da obrate više pažnje. Ako vidite osobu za koju mislite da je Bičvić, odmah kontaktirajte policiju ili njih telefonskim pozivom na:

062 112 700 
062 672 772

Iz Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo su u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba istakli da se koristi svaka upotrebljiva informacija ili trag u potrazi. Požalili su se kako je kod građana slabo razvijena svijest o tome da bi mogli pomoći u ovakvim situacijama.

Jučer je trebao biti pregledan video snimak lokaliteta u Ilijašu odakle je došao posljednji poziv o mogućem viđenju Bičvić.

Potraga za Ružicom Bičvić će biti fokusirana na Ilijaš

Pretražen je prostor oko trolejbuske stanice u sarajevskom naselju Švrakino Selo gdje je također navodno viđena.

GSS u 13. danu potrage: Pretražit će se i Švrakino Selo, ukazali na nove detalje

Iz Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo su ukazali kako je moguće i to da se Bičvić presvukla, ako ju je neko zbrinuo. Tako da možda više u potpunosti ne izgleda onako kako je opisana na plakatima.

Potraga za Ružicom Bičvić proširena na susjedne kantone

Objasnili su da je policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dopustio da svi videosnimci kojima raspolaže policija budu dostupni porodici nestale.

Vlasnici privatnih objekata također dopuštaju porodici da pogledaju videosnimke s njihovih objekata.

Da je nešto krenulo po zlu, vjerovatno bi to neko i uočio, obzirom da je u danima proljeće veća prisutnost ljudi na javnim mjestima, naglasili su iz Gorske službe Novi Grad Sarajevo za portal Radiosarajevo.ba.

Bičvić je sa sobom nosila crveni ceker na kojem se nalazi znak Caritasa. Ako ga uočite, odmah javite nadležnim - Gorskoj službi spašavanja ili policiji.

Crveni ceker sa znakom Caritasa je nosila sa sobom Ružica Bičvić - undefined

Foto: GSS Novi Grad Sarajevo: Crveni ceker sa znakom Caritasa je nosila sa sobom Ružica Bičvić

Potraga za Ružicom Bičvić: Nađete li crveni ceker sa znakom Caritasa, pozovite GSS

Ranije su iz Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo naveli da je moguće kako je neko zbrinuo Bičvić ne znaju da se za njom traga. Moguće da je to učinila starija osoba koja nije dovoljno informisana.

Podsjetili su na slučaj čovjeka koji je nakon devet dana potrage pronađen.

Naveli su da sudeći na osnovu statističkih podataka, dementne osobe nisu sklone suicidu.

Ponovili su ranije rečeno, a to je da su urbane potrage vrlo specifične.

Zahvalili su se svima onima koji dopuštaju radnicima i studentima da pomognu u potrazi za Bičvić.

U prethodnim danima, Gorska služba spašavanja Novi Grad Sarajevo je imala nekoliko preporuka za građane.

Osim fotografije pročitajte opis fizičkog izgleda Bičvić, te da na osnovu toga zapažajte. Ako pretpostavljate da je riječ o nestaloj, fotografišite je i fotografiju proslijedite nadležnim.

Pokušajte uspostaviti komunikaciju s osobom.

Oni koji žele pomoći u potrazi moraju biti vrlo oprezni. Da opreza ne manjka, potvrđuje situacija kada se Gorska služba sa svojim vozilom našla u minskom polju tokom potrage.

Nastavlja se potraga za Ružicom Bičvić, GSS zadesio problem tokom akcije

Suočili su se i sa jednom interesantnom situacijom. Tokom potrage za Bičvić našli su ženu čiji nestanak nije bio prijavljen, a koja stanuje u blizini nje - na Dobrinji.

Još se traga za Ružicom Bičvić, GSS se suočio s neobičnom situacijom u potrazi

"Ukoliko je neko ugleda, prepozna neka mi javi na broj 061/351-786. Na sebi je imala bež sako, karirane smeđe hlače i crne tenisice. U ruci je nosila crveni ceker. Zove se Ružica Bičvić, a često zna reći kada je pitaju kako se zove Ružica Rubčić. Policija je već obaviještena, pa možete i najbližoj policijskoj stanici prijaviti", napisala je kćerka Ružice Bičvić na Facebooku.

Sve informacije možete proslijediti kontaktiranjem policije ili pozivom na sljedeće brojeve telefona:

387 62 112 700
387 62 672 772

Bičvić ima demenciju. U dva navrata je nestajala na području Grbavice gdje je ranije živjela misleći da je tu njen dom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije