Pokajao se i priznao krivicu: Raca ubio sestru zbog međe pa osuđen na 20 godina robije

0
Radiosarajevo.ba
Pokajao se i priznao krivicu: Raca ubio sestru zbog međe pa osuđen na 20 godina robije
Foto: Ringier / Zdravko Raca

Zdravko Raca (60) iz Obodnika kod Kotor Varoša osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 20 godina robije zbog mučkog ubistva sestre Mirjane Vagner (72).

Izricanju presude prethodilo je priznanje krivice optuženog pred vijećem banjalučkog suda.

Zanimljivo je da na izricanje presude nisu došli ni optuženi i njegov advokat, kao ni postupajući tužilac. Raca je priznao da je sa osam hitaca upucao svoju sestru u junu ove godine u mjestu Obodnik kod Kotor Varoša.

Grand centar postaje grandiozniji Bingo City Center Ilidža

Grand centar postaje grandiozniji Bingo City Center Ilidža

Detalji zločina u bh. gradu: Uhapšen brat, zločinu prethodila svađa

Detalji zločina u bh. gradu: Uhapšen brat, zločinu prethodila svađa

Priznavanjem krivice, Raca se odrekao prava na suđenje, što mu je u konačnici uzeto kao olakšavajuća okolnost prilikom odmjeravanja kazne.

U obrazloženju presude sudija Branimir Jukić rekao je da njegova sestra živjela u Njemačkoj i da je voljela dolaziti u porodičnu kuću od pokojnog oca.

"Ona i druga sestra su htjeli renovirati kuću, ali se Raca bunio. Zbog čega je ona pokrenula postupak podjele imovine što je i motiv za ubistvo", rekao je Jukić, a prenosi Srpskainfo.

Poznat identitet muškarca koji je ubio sestru zbog međe

Poznat identitet muškarca koji je ubio sestru zbog međe

Dodao je da je Racina supruga rekla da kada je saznao za podjelu imovine da se promijenio i nije pričao.

"Kada je nakon toga vidio sestru kod komšije uzeo je pištolj i otišao do komšije koji mu je rekao da je ona otišla u kuću. Kada je došao do nje, ispalio je u nju osam hitaca i nije ni pogledao da li daje znakove života", kaže Jukić.

Dodaje da je Raca pokazao veli bezobzirnost zbog čega mu je izrekao maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

"Ovom presudom šalje se poruka da se ovakve stvari ne smiju dešavati", poručio je Jukić.

Produžen pritvor osumnjičenom: Ubio sestru zbog međe

Produžen pritvor osumnjičenom: Ubio sestru zbog međe

"Časni sude kriv sam. Žalim zbog toga i puno se kajem", rekao je Raca prošle sedmice u banjalučkom Okružnom sudu, potvrdivši da je motiv ubistva bila podjela imovine njihovog oca.

Ubistvo se dogodio 4. juna ove godine oko 13.30 u mjestu Obodnik u njihovoj porodičnoj kući.

U optužnici se navodi da je Zdravko djelo počinio u stanju srednjeg pijanstva sa 1,9 promila alkohola u krvi. Dodaje se da je kritični dan u dvorištu komšije uočio svoju sestru s kojom je odranije bio u sukobu zbog nerješenih imovinsko pravnih odnosa u vezi sa podelom zaostavštine od oca.

"Nakon što ju je uočio ušao je u svoju kuću i sa regala uzeo pištolj, koji je napunio mecima i stavio ga iza pojasa. Krenuo je ka kući komšije, a onda i do kuće svog pokojnog oca u kojem se njegova sestra nalazila. Sestru je ugledao kroz otvorena vrata i obratio joj se rečima: "Znaš li šta si mi uradila?". Zatim je izvadio pištolj i ispalio osam hitaca", navodi se u optužnici.

Oštećenoj je nanio tri prostrijelne rane, strelno okrznuće i strelnu ranu. Od zadobijenih povreda ona je na licu mjesta ostala mrtva.

Tužilac Igor Cimeša zatražio je da se optuženi kazni u skladu sa zakonom, navodeći da je tokom izvršenja djela iskazao bezobzirnost i upornost, što je otežavajuća okolnost.

"Djelo je počinjeno sa umišljajem. Ispucao je cijeli okvir i bio svjestan posljedica onoga što čini i bio je uračunljiv. Oštećena ničim nije doprinijela takvom njegovom ponašanju", rekao je tužilac Cimeša, navodeći da su pobude zbog koji je Raca izvršio zločin nezadovoljstvo podjelom imovine.

Milan Rosić advokat optuženog naglasio je da je njegov klijent ratni-vojni invalid četvrtog stepena, kojem je utvrđena invalidnost od 80 posto.

"On je i dan danas u teškom zdravstvenom stanju i molimo bih sud da to uzme u obzir. Svjesni smo da je to teško djelo, ali je optuženi još u istrazi priznao krivicu i doprinio bržem okončanju postupka. Predlažemo da se kazni u skladu sa zakonom", rekao je Rosić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije