Pogledajte za kim je MUP KS raspisao potjernice

Radiosarajevo.ba
Pogledajte za kim je MUP KS raspisao potjernice

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, prema naredbi Općinskog suda u Sarajevu, raspisalo je potjernice za Edisom Biondićem (27) zvanim Amerikanac, Harisom Milićem (22) i Nerminom Dizdarevićem (31).

Za Biondićem i Dizdarevićem su potjernice raspisane zbog krivičnih djela teških krađa, a za Milićem zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa.

Biondić je bh. policiji odranije poznat po različitim krivičnim djelima. Prijedorska policija sumnjičila ga je da je od 15. aprila do 20. septembra prošle godine zapalio četiri automobila, stan koji se nalazi u naselju Pećani te pokušao podmetnuti požar pod kamion koji je bio parkiran u naselju Svale kod Prijedora, piše Avaz.ba. 

Od automobila, prvi na meti Biondiću je tada bio skupocjeni terenac Mercedes, vlasništvo odbornika SDS-a Predraga Starčevića, koji je zapalio 31. jula prošle godine. Biondić je potom 16. avgusta požar podmetnuo i pod službeni Passat, vlasništvo Zavoda za izgradnju grada, koji je vozio direktor Zoran Stanisavljević. Nedugo nakon toga, 1. septembra prošle godine, zapalio je službeni Citroen C5, vlasništvo banke Banja Luka, koji je koristio direktor poslovnice Ranko Mijić, a 20. septembra bacio je Molotovljev koktel na luksuzni BMW u vlasništvu Nikole Tomića iz Laktaša.

Biondić je 15. aprila prošle godine zapalio i stan u naselju Pećani u Prijedoru, vlasništvo Stoje Došen. U stanu koji koristi Draško Došen u trenutku izbijanja požara nije bilo nikoga. Požar je podmetnut u dnevnom boravku, odakle se proširio i na ostale prostorije stana. 

Ranije potrage 

Milić je sarajevskoj policiji poznat po više pucnjava, a u aprilu ove godine MUP KS je za njim raspisivao potragu i zbog krivičnog djela razbojništva. U martu prošle godine bio je osumnjičen da je sa Adelom Murtovićem i Tarikom Panjetom učestvovao u pucnjavi na Bulevaru Meše Selimovića, općina Novo Sarajevo, kada je ranjen Irnes Mujezin.

Motiv pucnjave je bio raniji sukob između Mujezina, kojeg je jedan metaka okrznuo po leđima, a drugi pogodio u vrat, i trojice osumnjičenih. 

Milić je učestvovao u sličnoj pucnjavi i 19. marta prošle godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje, kada je ranjen slučajni prolaznik Velid Alagić (21). Meta napada tada je bio Milić, a na njega je pucao Anel Sejfović (25). U junu 2011. u blizini hotela Grand u naselju Velešići Milić je ranjen u stopalo i natkoljenicu.

Za Dizdarevića, pak, iz MUP-a KS, nije navedeno da li je do sada osuđivan i hapšen. 

Edis Biondić je prije nekoliko godina zbog više počinjenih razbojništva i krađa protjeran iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je, prema nezvaničnim saznanjima, bio i u zatvoru. Hapšen je i zbog teških krađa i razbojništava koje je počinio na području Banje Luke i Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije