Podignuta optužnica za organizirani kriminal i krijumčarenje droge

Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica za organizirani kriminal i krijumčarenje droge
/ Radiosarajevo.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za krivično djelo organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Optuženi se terete da su u periodu od oktobra mjeseca 2013. godine do mjeseca septembra 2014. godine, djelujući kao grupa za organizirani kriminal, vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prenos, prevoz, držanje, posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji, slanju i isporuci opojne droge „kokain“ i „marihuana- skank“ s područja Crne Gore, preko Bosne i Hercegovine u Sloveniju i Austriju vršili neovlašteni međunarodni promet opojne droge „marihuane“, a potom istim krijumčarskim kanalima vršili neovlašteni međunarodni promet opojne droge „kokain“ s područja Kraljevine Holandije, preko Austrije i Slovenije, te da su organizirali i posredovali u kupovini opreme namijenjene za proizvodnju opojne droge u Kraljevini Danskoj. 

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, proizlazi da su optuženi Brnić Dragiša, Stanić Neven i Spasojević Duško, sa drugim njima poznatim osobama organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal, te angažirali optuženog Mujanić Alena i druge njima poznate osobe koje su na isti način namjeravale ostvariti protupravnu imovinsku korist, pa su u toj namjeri, vođeni zajedničkim interesom, postali pripadnici grupe za organizirani kriminal u kojoj su na odlučujući način doprinosili njenom djelovanju.

Optuženi su najčešće koristili šifrirane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu opojne droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate cijene za kupljene opojne droge „kokain“ i „marihuana“.

Također, optuženi se terete da su isplanirali i organizirali transport predmeta razne opreme i potrebnih pomagala za nelegalni uzgoj i proizvodnju opojne droge „marihuana“, na području Kraljevine Danske, te su u međunarodnoj akciji u kojoj je sudjelovalo i pravosuđe BiH, otkriveni i procesuirani.

Uz optužnicu je predloženo ispitivanje svjedoka i stručnih osoba te je priložen obiman dokazni materijal, među kojim i dokumentacija o privremeno oduzetim predmetima.

Pretresima su pronađene i privremeno oduzete određene količine opojnih droga, 6 paketića opojne droge „Cannabis“ ukupne težine 3342,34 grama, oduzeto je od optuženog Mujanić Alena na području Slovenije, dok je 2030 komada stabljika, odnosno 93 kg opojne droge „cannabis“ pronađeno i oduzeto u Kraljevini Danskoj od osoba koje su tu zatečene i zbog toga osuđene, a koje su bile u dogovoru s organizatorom Brnić Dragišom koji je sve finansirao.

Optužnica je podignuta protiv:

BRNIĆ, DRAGIŠE, rođenog 16. maja 1959. godine u Kotor-Varoši, nastanjenog u Banja Luci, državljanina BiH,

STANIĆ, NEVENA, rođenog 8. oktobra 1980. godine u Kotor-Varoši, s prebivalištem u Sloveniji, državljanina Republike Slovenije i BiH, S

PASOJEVIĆ, DUŠKA, rođenog 5. juna 1983. godine u Prnjavoru, nastanjenog u Laktašima, državljanina BiH,

MUJANIĆ, ALENA, rođenog 4. marta 1980. godine u Banjoj Luci, nastanjenog u Prnjavoru, državljanina BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije