Podignuta optužnica protiv Nebojše Pejovića, sudije iz Banje Luke

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv Nebojše Pejovića, sudije iz Banje Luke
Foto: Banjaluka.net / Okružno tužilaštvo Banja Luka

Republičko javno tužilaštvo RS podiglo je optužnicu protiv Nebojše Pejovića, sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci zbog krivičnih djela povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca i trgovina uticajem.

Optužnica Pejovića tereti da je 31. decembra 2019. godine, postupajući kao sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci, u izvršnom postupku pred tim sudom bio na ročištu radi prodaje nekretnina - četiri stana u Banja Luci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u mjestu Ivanjska.

U namjeri da ponuđaču advokatu S.V. pribavi imovinsku korist na štetu tražioca izvršenja i izvršenika, spriječio je ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju sa obrazloženjem da nisu uplatili obezbjeđenje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznos obezbjeđenja od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

Nebojša Pejović - undefined

Foto: novosti.rs: Nebojša Pejović

"Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postupku, ne dozovoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača. Utvrdio je da samo ponuđač advokat S.V ispunjava uslove za učešće na nadmetanju.

Nakon što je prihvatio punuđeni ukupni iznos za sve navedene nepokretnosti, osumnjičeni je donio nezakonitu odluku - zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za iznos od 283.400 KM odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utičući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nepokretnosti," navodi se u optužnici.

Optužnica osumnjičenog tereti i da je od oštećenog S.H zatražio, te 21. aprila 2021. godine i primio novčani iznos od 1.000 evra, kako bi koristeći svoj uticaj sudije, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banja Luci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar.

Optužnicom je predloženo da se osumnjičenom izrekne mjera zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnostim, piše Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije