KS / Pet osoba koje su uhapšene zbog nesreće na Stupu predate Tužilaštvu

30. 07. 2020. u 16:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Svih pet osoba koji su uhapšeni zbog nesreće na Stupu u kojoj su poginula dva radnika na gradilištu, nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u 16 sati predati su u dalju nadležnost postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, na mjestu izvođenja građevinskih radova dva radnika su smrtno stradala u ulici Džemala Bijedića na Stupu u Sarajevu jučer oko 11.30 sati. 

Zbog ove nesreće uhapšeno je pet osoba.

Sarajevska policija danas se oglasila saopćenjem o ovom slučaju. 

"Dana 29.07.2020.godine u 11.30 sati, obaviještena je Peta PU da je u ulici Džemala Bijedića, općina Ilidža, došlo do obrušavanja zemlje prilikom izvođenja građevinskih radova na gradilištu. 

Tom prilikom su smrtno stradali: E.B., rođen 1994.godine i M.Đ., rođen 1962.godine, nastanjeni u Sarajevu, što je konstatovano od strane ekipe ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, dok je povrijeđeni radnik A.M., rođen 1962.godine, nastanjen u Sarajevu zadobio teške tjelesne povrede, a ljekarska pomoć mu je ukazana u UKC u Sarajevu, nakon čega je otpušten na kućno liječenje. 

Uviđaj na licu mjesta su obavili dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, sudski vještak medicinske struke, inspektor zaštite na radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo i sudski vještak zaštite na radu građevinske struke. 

Tijela preminulih su vozilom KJKP “Pokop” prevezena u prosekturu Bare, gdje će po nalogu tužioca biti obavljena obdukcija. 

Istog dana u 17 sati, po naredbi Kantonalnog tužilaštva, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode lica: S.B., rođen 1966.godine, B.H., rođen 1963.godine, U.P., rođen 1969.godine, F.P., rođen 1978.godine i S.A., rođen 1981.godine, svi nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 328. stav 2. (Teška krivična djela protiv sigurnosti ljudi i imovine), a u vezi sa krivičnim djelom iz člana 326. (Nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova) KZ F BiH. 

Navedena lica su predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. 

Policijski službenici, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, nastavljaju dalji rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela, uključujući i identifikaciju odgovornih pravnih lica, s obzirom da je u predmetne građevinske radove uključeno više pravnih subjekata", saopćeno je iz MUP-a KS. 

Nezvanično, u stravičnoj građevinskoj nesreći stradali su Ernes Baltić (26), državljanin Srbije, i Muradif Đogo (58).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA