Ovo je vozač iz BiH koji je usmrtio dijete u Hrvatskoj: Koristio je mobitel u vožnji

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je vozač iz BiH koji je usmrtio dijete u Hrvatskoj: Koristio je mobitel u vožnji
FOTO: Screenshot / Ovo je vozač iz BiH koji je usmrtio dijete u Hrvatskoj

Vozač kamiona nacionalnih oznaka BiH i formalni je osumnjičeni za tešku saobraćajnu nesreću na autocesti A-1 u Hrvatskoj, u ponedjeljak oko 15.30 sati u kojoj je život izgubilo dijete.

U istrazi koju su proveli hrvatski policajci utvrđeno je da je 46-godišnji vozač kamiona, državljanin BiH, u trenutku udara na automobil u kojemu je bila porodica iz Poljske - koristio mobitel tokom vožnje.

Jutarnji list je tu činjenicu podvukao kao nešto na čemu kriminalisti intenzivno rade, a potvrdilo se da je vozač zaista u vožnji autocestom bio skoncentriran na - mobitel.

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Uz činjenicu da je vozilo poljskih oznaka ispred njega iz nekog razloga bilo zaustavljeno na krajnje desnom traku autoceste bez zaustavne trake, tragedija je bila neizbježna.

Kamion se u vozilo zabio bez kočenja, pa je zato nekontrolirana vožnja dva vozila uz zvukove užasa i bila duga oko 150 metara.

"On se sumnjiči da je 6. septembra 2021. godine u 15.28 sati na autocesti A-1 u visini mjesta Brinje izazvao prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao 10-godišnji putnik u osobnom automobilu poljskih registarskih oznaka, dok je vozač osobnog automobila zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život, a dvoje je putnika lakše ozlijeđeno", potvrdili su iz policije Hrvatske.

Dan nakon nesreće jadno bi dijete napunilo tačno 11 godina.

"Osumnjičen je da je prometnu nesreću izazvao tako što je upravljao teretnim vozilom u smjeru Zagreba te je na 117. kilometru autoceste upotrebljavao mobilni telefon za vrijeme vožnje i na taj način umanjio si mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom kojom prilikom je bez kočenja i pokušaja izbjegavanja ispred zaustavljenog automobila poljskih nacionalnih oznaka udario u njega, a kojim je u istom smjeru upravljao 37-godišnji poljski državljanin, koji je zbog za sada neutvrđenog razloga bio zaustavljen u krajnjoj desnoj voznoj traci autoceste", navode u policiji.

Vozač iz BiH je doveden u pritvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije