Slučaj zgrozio BiH: Osuđeni supružnici koji su dijete držali kao roba

2
Radiosarajevo.ba
Slučaj zgrozio BiH: Osuđeni supružnici koji su dijete držali kao roba
Pixabay / Ilustracija - Zlostavljanje djece

Općinski sud u Visokom osudio je supružnike S. H. i S. A. na godinu dana zatvora zbog nasilja nad šestogodišnjim djetetom, objavljeno je na zvaničnoj web-stranici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Općinski sud u Visokom 30. marta 2022. godine, donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv S. H. i S. A. zbog produženog krivičnog djela nasilje u porodici u sticaju sa produženim krivičnim djelom zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika. Za krivično djelo nasilja u porodici utvrdio je kazne zatvora u trajanju od po 11 mjeseci, a za krivično djelo zapuštanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetnika utvrdio im je kazne zatvora od po tri mjeseca te optuženima izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po jednu godinu zatvora", navedeno je u objavi Tužilaštva ZDK.

Dodaju da su optuženi na glavnom pretresu priznali krivicu za djela koja im se stavljaju na teret navodeći da su krivična djela učinjena od marta 2020. godine do 8. septembra 2021. godine.

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Kako je ranije navedeno u optužnici, supružnici su dječaka fizički zlostavljali. Mališan je bio smješten u sobi koja je bila dodatno osigurana metalnim lancem, gdje nije mogao obavljati ni fiziološke potrebe.

U optužnici se navodi da se u sobi zbog toga osjećao nesnosan smrad, zagušljivost, a dječak je bio iscrpljen, gladan, žedan i umoran.

Ovaj šokantni slučaj zgrozio je bh. javnost. Supružnici su raskrinkani nakon prijave nepoznate osobe. Odmah se u slučaj uključio socijalni radnik, koji je dijete smjestio na sigurno mjesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije