Optužnica za iznudu: "Uplati mi 300 KM ili će te pojesti mrak"

0
Radiosarajevo.ba
Optužnica za iznudu: "Uplati mi 300 KM ili će te pojesti mrak"
Foto: MUP ZDK / MUP ZDK / Ilustracija

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Muamera Sadibašića (29), koja ga tereti da je od H. A. pokušao iznuditi 300 maraka, prijeteći mu, između ostalog, da će ga "pojesti mrak", te da će ga pronaći i u mišijoj rupi.

On je, kako se navodi, 14. juna prošle godine u Zenici, s ciljem da dođe do novca, sa svog mobilnog telefona kreirao lažni profil na Facebooku pod nazivom Emir Smajic, koji je verifikovao putem svog telefonskog broja.

"Zatim je s tog profila 25. jula prošle godine oko jedan sat ozbiljno zaprijetio korisniku profila na Facebooku naziva H. A., zahtijevajući da mu ovaj uplati 300 KM putem X bona", ističe se u optužnici.

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Europski parlament odobrio Plan rasta za Z. Balkan: Države mogu dobiti novac, ali uslovi pooštreni

Poslao više poruka 

Dodaje se da je putem aplikacije Facebook Messenger poslao više poruka prijetećeg sadržaja, namjeravajući da prisili H. A. da to i uradi.

"Pisao mu je: 'Poznajem ja tebe vrlo vrlo dobro', 'Reci kad si slobodan da se vidimo', 'Znači, naći ću te u rupi mišijoj' 'Zapamti eto', 'Kad ne može finim, može ružnim'", ističe se u optužnici, a potvrđeno je Nezavisnim novinama.

Sudeći prema optužnici, optuženi je zatražio od žrtve da nikome ne govori šta mu ovaj piše.

"Napisao mu je: 'A samo ikom riječ progovori ili me obriši itd., pozorište je vrlo blizu, a i stan tvoj, znaš dobro ti ko sam, samo reci gdje se nalaziš tačno da znam gdje ću doći.' Pisao mu je i: 'Finim sve možemo skontat i dogovorit, bez da iko išta zna, a ako sazna, tek je onda problem veliki', kao i: 'Znači radit ćeš kako ti kažem, znam i šta si i ko si, je l' ti trebam sliku poslat jednu, trenutnu'", navodi se u optužnici.

Potom je primalac spornih poruka počeo da se žali na svoju situaciju, pa i zdravstveno stanje.

"H. A. mu je odgovorio: 'I ja sam s...an, od 19. marta ne radim, puk'o sam od politike i svega, dobio dijabetes i imam 62 kg', na što mu je Sadibašić odgovorio: 'Ma to me ne zanima bolan uopšte, shvataš, mrak će te pojest'", ističe se u optužnici.

Nakon toga mu je H. A. odgovorio da u životu nije dobio ovakve poruke.

"Potom mu je Sadibašić ponovo zaprijetio: 'Nisi nikad ni naletio na koga si trebao, sad jesi, 300 KM ćeš mi naći, kako ne znam, otići ćeš na trafiku, do 12 sati mogu čekati", navodi se u optužnici.

H. A. se nakon toga, kako se navodi u optužnici, požalio da nema šanse da nađe toliko para.

Ozbiljne prijetnje

"Muamer je nastavio: 'Ok, naći ćeš itekako, završeno'", ističe se u optužnici.

Potom se, dodaje se, H. A. usprotivio, te naveo da ovakva komunikacija ne može biti nastavljena.

"Sadibašić je odgovorio: 'Nemoj se natezati sa mnom', uslikao svoj spolni organ i poslao mu sliku, a nakon toga i napisao: 'Da znaš šta te čeka', 'Do 12 sati imaš rok otići na trafiku, uzeti X bon od 300 KM, uslikati mi i poslati, da kiriju platim', pri čemu je poslao sliku X bon koda, te pojasnio: 'Ovako to izgleda'", navodi se u optužnici.

To je H. A., kako se dodaje, doživio kao ozbiljne prijetnje, te je slučaj prijavio policiji u Zenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije