Optužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja droge

Radiosarajevo.ba
Optužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja droge

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete da su tokom 2013. godine djelujući kao organizirana kriminalna skupina s jasno podijeljenim zadacima, vršile krijumčarenje većih količina opojne droge marihuana iz Bosne i Hercegovine prema Republici Austriji. 

Droga je najčešće skrivana na skrovitim mjestima u automobilima koje su optuženi vozili iz BiH prema Republici Hrvatskoj i Republici Austriji na područje grada Linza gdje su opojnu drogu predavali drugim osobama radi rasturanja na ilegalnom narko-tržištu te tako ostvarivali nezakonitu imovinsku korist. 

"Optuženi su Gutlić Ismet, rođen 26. 08. 1979. godine u Zenici, nastanjen u Zenici, državljanin BiH;  Šarić Edina, rođena 12.10.1977. godine u Gradačcu, nastanjena u Gradačcu, državljanka BiH; Gutlić Enes, zvani "Babac", rođen 23.03.1985. godine u Zenici, nastanjen u Zenici, državljanin BiH i Sadibašić Adnan, rođen 16.01.1986. godine u Zenici, nastanjen u Zenici, državljanin BiH", saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.  

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala, iz članka 250. u vezi s kaznenim djelom neovlaštenog prometa opojnim drogama iz članka 195. KZ BiH. 

"U ovom predmetu, ostvarena je značajna suradnja Tužiteljstva BiH, sa pravosudnim i policijskim organima Republike Austrije, te Tužiteljstvo BiH želi istaći efikasno provedenu, profesionalnu i koordiniranu suradnju, u otkrivanju i procesuiranju ove organizirane kriminalne skupine. Tužiteljstvo BiH, zajedno s policijskim agencijama i agencijama za provođenje zakona u BiH, zemljama regiona i zemljama EU, nastavlja borbu protiv svih oblika prekograničnog kriminala, radi uspostave vladavine prava i sigurnijeg okruženja za sve građane u svjetlu približavanja naše zemlje europskim integracijama", navodi se. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije