Optužnica protiv 10 osoba iz BiH: Krijumčarili najmanje 141 migranta

Radiosarajevo.ba
Optužnica protiv 10 osoba iz BiH: Krijumčarili najmanje 141 migranta
FOTO: Fena / Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv deset osoba zbog organiziranog krijumčarenja najmanje 141 ilegalnog migranta.

Optužnica je podignuta protiv Nenada Mirkovića (1981), Nikole Simića (1994), Dražena Vićanovića (1995), Milana Petrovića zvanog Mikara (1995), Marjana Vilotića (1991), te Nikole Kokanovića (1999), svi rođeni u Bijeljini, zatim protiv Ognjena Vidakovića zvanog Ogi (1995), nastanjenog u Zvorniku, kao i Mirka Bjelovića (1997), Đorđa Puzigaće (1992) i Anđela Tešića (1996) iz Brčkog.

„Optuženi se terete da su u prvoj polovici 2019. godine, nakon što je optuženi Mirković Nenad organizirao skupinu ljudi radi izvršenja kaznenog djela krijumčarenja osoba, pristupili navedenoj skupini i zajedničkim djelovanjem, sa više osoba sa područja BiH, Srbije i Hrvatske, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vršili organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Irana, Bangladeša, Pakistana, Maroka, Afganistana, Sirije, Indije i drugih zemalja, preko teritorije BiH, sa ciljem njihovog nezakonitog transporta prema zemljama EU“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili krijumčarenje migranata s područja Srbije u BiH, zatim njihov smještaj i dalji ilegalni transport preko teritorije BiH, sa ciljem daljeg ilegalnog prebacivanja na područje Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

Istragom je utvrđeno da su učestvovali u krijumčarenju najmanje 141 ilegalnog migranta, te time ostvarili značajnu nezakonitu imovinsku korist, kao i nanijeli štetu ugledu Bosne i Hercegovine u pogledu borbe protiv ilegalnog krijumčarenja migranata.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 100 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 150 dokaznih materijala.

Kako je saopćeno, radi se o međunarodnoj regionalnoj operaciji u kojoj su tužilaštva i agencije za provođenje zakona iz BiH, Srbije i Hrvatske zajedničkom saradnjom otkrivale organizirane skupine za krijumčarenje migranata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije