Optuženi policajci koji su Zijada Klapića izudarali do smrti

Radiosarajevo.ba
Optuženi policajci koji su Zijada Klapića izudarali do smrti

Ivo Tadić Ibrahim Husejnović, policijski službenici PU Živinice optuženi su za zlostavljanje u obavljanju službe, a pošto su u julu prošle godine, u mjestu Priluk kod Živinica, do smrti izudarali psihičkog bolesnika Zijada Klapića.

Naime, kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona, ovo Tužilaštvo je podiglo optužnicu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili navedeno krivično djelo u sticaju s krivičnim djelom teške tjelesne povrede koje su prouzrokovale smrtnu posljedicu.

Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Tuzli.

Podsjećamo, cijela drama se odigrala kada je Klapić, teški psihički bolesnik, počeo ometati vjerski obred (klanjanje sabah-namaza) u mjesnoj džamiji u mjestu Priluk. 

Kako su tada ispričali svjedoci cijelog događaja, Klapić je ulazio i izlazio iz džamije, molio se naglas, pjevao, a onda je neko pozvao policiju kako bi osigurala vjernicima mir. Kada je Klapić ugledao policijsku patrolu, prepao se te je počeo bježati prema obližnjoj šumi i u bijegu je pao s nižeg zidića.

Kako piše u optužnici, policajci su sustigli Klapića te tražili da pođe s njima. 

Nakon što je Klapić odbio da ide s policajcima, došlo je do verbalne prepirke između njih, te su policajci Klapića počeli udarati pesnicama, otvorenim šakama, palicama i nogama po glavi i drugim dijelovima tijela, nanijevši mu veći broj lakih i teških tjelesnih povreda opasnih po život. Uveli su Klapića u policijski automobil gdje je on uslijed teških povreda i preminuo. 

Na mjesto događaja odmah je izašla dežurna tužiteljica, te je po pregledu leša pozvala Unutrašnju kontrolu MUP-a Tuzlanskog kantona, ali i inspektoricu Federalne uprave policije kako bi prisustvovala uviđaju. 

Naime, tužiteljica je odmah konstatirala da je Klapić po cijelom tijelu imao povrede, i to u vidu nekoliko podliva, ali i ogrebotine i oguljotine zbog kojih se pretpostavilo da je teško pretučen palicama. 

Tijelo je odmah upućeno na obdukciju koja je na kraju i pokazala da je Klapić preminuo od povreda nanesenih u predjelu glave, odnosno oteklina na mozgu. Međutim, na koji način je Klapić zadobio otekline, dugo je bio predmet istrage, tačnije pet mjeseci, koja je na kraju rezultirala sumnjom u krivnju policajaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije