Okružni sud u Banjoj Luci donio odluku: Dvije godine zatvora jer je sjekirom usmrtio punca

1
Radiosarajevo.ba
Okružni sud u Banjoj Luci donio odluku: Dvije godine zatvora jer je sjekirom usmrtio punca
Foto: MUP RS / Ilustracija / MUP RS

Goran Mirković (56) iz Bosanskle Gradiške osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine zatvora jer je usmrtio sjekirom punca Milana Mudrinića (80) u stanju bitno smanjene uračunljivosti u prekoračenju granice nužne odbrane.

Mirković se ranije teretio za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici koje počinio u neuračunljivom stanju prekoračivši nužnu odbranu.

Međutim, Tužilaštvo je po okončanju izvođenja dokaza izmijenilo optužnicu pa mu je na teret stavljeno pokušaj ubistva u stanju bitno smanjene uračunljivosti i prekoračenju nužne odbrane. Teretili su ga da je krivično djelo počinio iz eventualnog umišljaja.

Nedim Sladić objavio sjajne vijesti: Odbranio magistarski u Velikoj Britaniji - s najvišom ocjenom!

Nedim Sladić objavio sjajne vijesti: Odbranio magistarski u Velikoj Britaniji - s najvišom ocjenom!

Prema optužnici Mirković, je krivično djelo počinio 21. avgusta 2019. godine oko 22 sata nakon svađe sa puncem u svojoj kući u mjestu Brezik - Laminci.

Navodi se da sa puncem nije bio u dobrim odnosima te su se njih dvojica prvo posvađali zbog duga, a zatim u počeli da se naguravaju i hvataju za odjeću.

Sukob je spriječila supruga optuženog koja ga je gurnula u kuhinju, a oca izvela napolje.

Dodaje se da je oštećeni po izlasku iz kuće rekao da mu optuženi ne treba vraćati novac, ali da će mu polupati automobil da ga ne može voziti.

Potom je prišao parkiranom Golfu te cjepanicom razbio prednje vjetrobransko staklo a onda cjepanicom udario optuženog Mirkovića.

Optuženi je u stanju bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svog djela i da upravlja svojim postupcima usljed privremene duševne poremećenosti, odbijajući napad uzeo sjekiru i oštricom udario punca u predjelu tjemena glave, prekoračivši granice nužne odbrane.

Muškarac je od povreda preminuo tri dana kasnije.

Mirković je presudom je obavezan da supruzi isplati odštetu od 5.000 KM zbog smrti oca. To mora da uradi u roku od 15 dana nakon pravosnažnosti presude, a oduzeta mu je i sjekira kojom je počinio ubistvo, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije