Oduzet rovokopač: Pretres prostora Tuzla-kvarca

Radiosarajevo.ba
Oduzet rovokopač: Pretres prostora Tuzla-kvarca
/ Foto: gasper-plan.si
Po naredbi Općinskog suda Tuzla i nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK-a izvršili su danas pretrese na dvije lokacije.

Pretres je obavljen u poslovnim prostorijama koje koristi firma Tuzla-kvarc d.o.o. Tuzla u Bukinju,  kao i na površinskom kopu, odnosno ležištu kvarcnog pijeska u Bukinju koji koristi ista firma.

Prilikom pretresa privremeno su oduzeti jedan rovokopač, četiri teretna motorna vozila, određena poslovna dokumentacija, mobiteli i druga oprema koju je koristila firma, te određena količina iskopanog kvarcnog pijeska.

U proteklom periodu Tužilaštvo je u saradnji s MUP-om TK-a provelo niz predistražnih i istražnih radnji i prikupilo određene dokaze koji potvrđuju osnovu  sumnje da su odgovorne osobe u ovoj firmi i pravno lice Tuzla-kvarc, počinili krivično djelo teška krađa.

U proteklom periodu protupravno su obavljali eksploataciju i prodaju kvarcnog pijeska s površinskog kopa u Bukinju, bez zaključenog ugovora o koncesiji s nadležnim Ministarstvom za industriju, energetiku i rudarstvo TK-a.

To znači da su protupravno pribavili određenu imovinsku korist firmi Tuzla-kvarc d.o.o. Tuzla, a na štetu budžeta TK-a i budžeta Općine Tuzla. 

Iz Tužilaštva TK-a podsjećaju da je pred Općinskim sudom u Tuzli već u toku krivični postupak po optužnici Kantonalnog tužilaštva TK-a protiv direktora Smajila Velagića i firme Tuzla-kvarc, također zbog protupravne eksploatacije, i prodaje kvarcnog pijeska s površinskih kopova Kužići, Bukinje  i Moluška Rijeka u periodu od početka 2011. do kraja 2014. godine, bez zaključenog ugovora o koncesiji s nadležnim Ministarstvom a na štetu budžeta Tuzlanskog kantona u iznosu većem od 200.000 KM.

Privredno društvo Tuzla-kvarc imalo je zaključen ugovor o koncesiji s Ministarstvom za industriju, energetiku i rudarstvo TK-a za period od 1. septembra 2005. do 1. septembra 2010. godine, za eksploataciju s navedena tri ležišta.

Nakon isteka ovog perioda firma Tuzla-kvarc nikad nije zaključila novi ugovor o koncesiji s nadležnim Ministarstvom s obzirom na to da nije ispunila uvjete koji se traže.

Između ostalog, nije platila veći dio obaveza iz ranijeg perioda kada je imala zaključen ugovor o koncesiji, ali je i dalje nastavila protupravnu eksploataciju i prodaju kvarcnog pijeska.

Tuzla-kvarc. d.o.o. je privatna kompanija u kojoj većinski udjel ima direktor ove firme, dok ostalim udjelom raspolaže veći broj manjih udjelničara - zaposlenika. U proteklom periodu Tuzla kvarc je, u cilju zaključenja ugovora o koncesiji, potpisivao određene protokole čije odredbe nisu poštovane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije