Očekuje se presuda Mati i Balgi Šimiću

Radiosarajevo.ba
Očekuje se presuda Mati i Balgi Šimiću

Branko Perić, predsjedavajući Sudskog vijeća Suda BiH izreći će sutra (ponedjeljak op.a) prvostepenu presudu braći Mati i Blagi Šimiću protiv kojih se posljednjih mjeseci vodio sudski proces zbog optužnice koja ih tereti da su pripadali organiziranoj kriminalnoj grupi koja je krijumčarila drogu ali i oružje ili eksplozivne materije.

Mate Šimić je optužen i za ugrožavanje sigurnosti, tačnije ozbiljne prijetnje koje je uputio policijskom komesaru MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona Zoranu Galiću.

Podsjećamo, tužitelj Saša Sarajlić je u završnim riječima koje su održane prošle sedmice od Vijeća Suda BiH zatražio da braću Matu (1969) i Blagu Šimića (1976), obojica iz Gruda, proglasi krivim za djela koja su navedena u optužnici i izrekne im odgovarajuću kaznu, nasuprot završnom izlaganju odbrane koja traži oslobađajuću presudu.

U završnom izlaganju tužitelj Sarajlić je naglasio kako su optuženi na način kako je to navedeno u optužnici, u cjelosti izvršili sva djela, što su potvrdili i svjedoci optužbe. Govorio je tako tužitelj o grupi koju je organizirao Mate, kojoj su pristupili njegov brat Blago i Ivan Kolobarić sa ciljem šverca marihuane u Hrvatsku, na više lokacija kako u Zagrebu, tako i Šibeniku.

„Kolobariću je Tužilaštvo dalo imunitet, jer da nije bilo njegovog iskaza, ovo bi do danas ostalo neotkriveno. Bio je samo kurir, šofer, koji je prevozio neutvrđene količine droge, koja bi bila zapakovana u manje pakete i stavljena u vreću. 

Iz ranijih razgovora sa njim zaključio sam da se na njega vrši uticaj da ne svjedoči, a video linkom je to i odbio. Ipak, u istrazi je dao dva iscrpna iskaza do najsitnijih detalja, koji su pročitani u sudnici“, kaže tužitelj Sarajlić, koji je govorio i posjedovanju droge i eksploziva koji su pronađeni u kući Stipe Šimića, a koju su koristili optužena braća, jer osim njihovih, u blizini nema nikakvih stambenih objekata, te o prijetnjama koje je komesar Galić dobio od Mate, što je potvrdio i sam oštećeni, ali i pripadnik OSA-e.

„Postavlja se pitanje šta sada sa ovakvim osobama nakon što je dokazano šta su uradili. U Grudama se ljudi pitaju koliko će biti slobodni da žive dok su njih dvojica u izolaciji. Na Sudu je odluka hoće li ostati sa druge strane brave. Samo zatvorska kazna je moguća, jer uvjetna osuda ne dolazi u obzir. Ja sam i ranije govorio, gledajući izvod iz njihove krivične evidencije da su u stanju uraditi bilo šta, od krađe pršute kod komšije do krađe aviona“ naglasio je tužitelj Sarajlić, te zatražio da se Šimićima produži pritvor.

Za pojedine svjedoke tužitelj kaže da ni sami nisu cvjećke, a kakvi će da budu, navodi dalje, kada se radi o ljudima iz kruga Mate Šimića.

Odvjetnica optužene braće Irena Pehar u svojim završnim riječima najprije je navela kako se od kraja 2012. digla prava hajka da se Šimići sklone sa životne scene, da se kroz čitva postupak pričalo o strahu od njih dvojice, koji nije, kako kaže, vidjela ni kod ijednog svjedoka. Također, za pojedine svjedoke optužbe je rekla da su iscenirani da svjedoče protiv optuženih jer su prema Mati imali novčana dugovanja, te da su to i uradili kako ne bi vratili dug.

Od početka se pričalo i nizu djela koja su Šimići počinili, od iznuda, carinskih prevara, krađa, sve osim silovanja. Na kraju se sve svelo na dva djela. Tužilaštvo nije dokazalo niti ijednu tačku optužnice.  Stoga tražim oslobađajući presudu i da se sa njenim izricanjem ukine pritvor obojici“, istakla je odvjetnica Pehar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije