Strašno / Objavljeni su detalji optužnice: Kako je otet, mučen i ubijen Edin Zejčirović

19. 05. 2020. u 20:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1775

Protiv Suana Halilovića (41), Samida Šabanovića (21), Nihada Hukića (27) i Suvada Djedovića (23) Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu zbog sumnje da su 17. novembra lani u Brčkom oteli i mučki ubili Edina Zejćirovića (30).

Prema optužnici - čiji su detalji, upozoravamo uznemirujući - tog dana oko 18.30 pa do 22 časa, nakon što ih je Halilović okupio u dogovoru, u sastavu grupe, oteli su, a potom do smrti pretukli i mučili Zejćirovića.

Djedović ga je telefonom najprije pozvao da dođe u ugostiteljski objekat "Stela", nakon čega su ga namamili da uđe u auto, a Halilović mu je ponudio opciju kvitanja duga u zamjenu za gume i felge, navode Nezavisne detalje iz optužnice.

Vozili su se nasumice po gradu, a Zejćirović je sjedio u sredini zadnjeg sjedišta pa su ga počeli udarati tražeći isplatu 2.000 maraka.

Zejćirović je molio da ga puste i da ga ne udaraju, rekavši da će naći način da vrati dug, a da kod sebe ima oko 170 KM koje je i dao Haliloviću, a on je rekao Hukiću da vozi prema Vučilovcu do obale Save, gdje su se zaustavili na nasipu.

"Šabanović je odmah još u vozilu pretukao Zejćirovića udarajući ga pesnicama u stomak, on je gubio dah dah i molio da ga ne udara, a nakon toga su ga izvukli iz vozila dok ih je Halilović bodrio riječima: 'Udrite ga, ubijte ga'", navodi se u optužnici.

Takođe se navodi da su ga svi zajedno počeli udarati nogama i pesnicama po tijelu i glavi, a Zejćirović je i dalje bolno jaukao, moleći ih da prestanu.

"Kada se Zejćirović skotrljao sa nasipa Save, nastavili su ga udarati šakama i nogama po svim dijelovima tijela i glavi, šutirajući ga i gazeći i sve to bezosjećajno, uživajući u premlaćivanju, a naizmjenično su sve to Suan, Nihad i Suvad snimali Suanovim telefonom", stoji u optužnici.

Takođe se navodi u optužnici da je Šabanović šutirajući Edinovu glavu istog bacio u Savu, gdje je Zejćirović tako polomljen, krvav i od otoka zatvorenih očiju i promrzao, bolno jaukao i molio da mu pomognu da izađe iz vode.

"Kada mu je Suvad Djedović pružio ruku i tako ga izvukao iz Save, ponovo su ga tako pretučenog i promrzlog nastavili udarati dok je on ležao na zemlji i molio da prestanu, a Halilović je iz auta iznio elektrošoker i kombinirke. Hukić je udarao po glavi Zejćirovića tim elektrošokerom, a Šabanović ga je nastavio udarati, šutirajući ga i gazeći nogama, dok je on bolno mrmljao i ječao", stoji u optužnici.

Halilović je, navodi se u optužnici, zatim uzeo kombinirke prijeteći da će mu polomiti prste, pa je Zejćiroviću njima jako pritisnuo srednji prst desne šake, a potom mu bezosjećajno urinirao po glavi govoreći da mu time spira krv, dok je Šabanović ponovo nogama Zejćirovića bacio u Savu, koji je molio da ga ne ostavljaju.

Potom su sjeli u vozilo i otišli, a Zejćirović se usljed nanesenih brojnih povreda, bespomoćan, ubrzo i utopio.

Pomenuti su optuženi za krivično djelo otmica, počinjeno u sastavu grupe, za koje se može izreći kazna zatvora od jedne do deset godina i krivično djelo ubistvo na svirep način, za koje se može izreći najmanje deset godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora. Optužnica, kojom je tužilaštvo zatražilo produženje pritvora prema četvorici optuženih, dostavljena je Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje je i potvrđena, navode Nezavisne.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA