Objavljeni detalji: Policija spriječila nove navijačke nerede u Mostaru

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeni detalji: Policija spriječila nove navijačke nerede u Mostaru
Bljesak.info / Okršaj navijača i policije

U subotu je došlo do žestokih fizičkih sukoba na ulicama Mostara između navijača Veleža i Zrinjskog.

Povod obračuna bio je grafit koji su navijači Rođenih pokušali da nacrtaju preko postojećeg grafita gradskog rivala, nakon čega su neredi i izbili.

Tim povodim su iz MUP-a HNK su se oglasili samoštenjem za javnost. Njihovu objavu prenosimo u cjelosti:

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

"Dana 13.11.2021. godine oko 13,55 sati u PU Mostar dojavljeno je da u ulici Kardinala Stepinca, tačnije na zidu jedne kladionice, grupa NN lica pripadnici navijačke skupine „Red Army“ pišu grafit „1981“ preko već postojećeg grafita „HŠKZ“, koji su prethodno nacrtali pripadnici navijačke skupine „Ultrasi“.
Dolaskom na mjesto događanja policijski službenici su upozorili NN lica da se udalje sa navedene lokacije, jer su iz smjera Centra II primijetili skupinu NN lica pripadnika „Ultrasa“ . Isti su bili maskirani crnim kapama i zaštitnim maskama, držeći u rukama razne drvene, metalne predmeta, kamenice i pirotehnička sredstva.

Policijski službenici pokušali su spriječit fizički kontakt i tuču navijačkih skupina upozorenjem, to su tek uspjeli upotrebom službenog naoružanja, pucali su više hitaca upozorenja u zrak, sve u cilju spašavanja lica koje je ležalo na pločniku nepomično. Oko 15,00 sati uspostavljen je JRM, jedno lice od učesnika nereda teže je povrijeđeno i dva policijska službenika lakše tjelesne povrede, materijalna šteta je pričinjena na dva poslovna objekta.

Obzirom da je na osnovu prikupljenih bezbjednosno obavještajnih podataka prijetila opasnost novih sukoba, noću 13. i sutradan 14.11.2021. godine MUP HNK kao ispomoć angažavao interventne jedinice PU Konjic i PU Čapljina, a u pripravnosti angažovao i jedinicu za posebne namjene i drugih kantonalnih MUP-ova. Policija je djelovala preventivno i operativno na terenu te su spriječili već najavljene tuče navijačkih skupina.

Sektor kriminalističke policije provodi krim-operatvnu istragu, utvrđuje identitet lica koja su učestvovala u neredima. Privedeno je 21 lice koje je učestvovalo u neredima, sva su lica saslušana u svojstvu osumnjičenih, obrađeni krim-tehnički, odnosno daktiloskopirani i sinjeletički fotografisani. Po okončanju krim-operativne istrage nad svim učesnicima nereda, Izvještaj o izvršenom KD bit će proslijeđeno nadležnom tužilaštvu. Cjelokupna istraga se provodi pod nadzorom kantonalnog tužilaštva, a osumnjičena lica se terete za vršenje slijedećih KD: Učestvovanje u tuči, Nanošenje teških tjelesnih ozljeda, Oštećenje tuđe stvari i Napad na ovlašteno službeno lice.

Pošto je došlo do upotrebe vatrenog oružja i primjene drugih policijskih ovlasti, Odjel za profesionalne standarde MUP-a HNK ispitat će sve okolnosti i utvrditi eventualne propuste u preduzimanju službenih radnja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije