Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pucnjava na Stupu

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv El Oweiti Abdel Majida, Hedberg Oliver Petera i Konrad Tylusa, svi državljani Švedske, zbog krivičnih djela ubistvo i pokušaj ubistva.

Optuženi se terete da su 31. oktobra 2023. godine oko 16 sati i 25 minuta u sarajevskoj općini Ilidža jednog državljanina Švedske usmrtili a drugog ranili.

Optuženi su ubistvo prethodno isplanirali, tako što su prvobitno stigli iz Turske u Sarajevo, iznajmili automobil i stan u Istočnom Sarajevu, kupili električno biciklo i nabavili automat sa prigušivačem.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Na dan ubistva, dovezli su se automobilom u naselje Bulevar ispred jedne od zgrada u kojoj je boravio H.L.O. Optuženi Hedberg Oliver Peter je parkirao automobil i iz prtljažnika izvadio električno biciklo, na koje su optuženi El Oweiti Abdel Majid i Konrad Tylus sjeli i potom se maskirani sa kapuljačama, kačketima i hirurškim maskama, približili ulaznim vratima poslovnih prostorija jednog od marketa ispred kojeg su se nalazili H.L.O. i E. M..

Optuženi Konrad Tylus je na nekoliko metara udaljenosti smanjio brzinu kretanja bicikla, a El Oweiti Abdel Majid iz vatrenog oružja – automata ispalio oko 30 hitaca u H.L.O. i E. M.. Od oko 30 hitaca, 26 je pogodilo H.L.O. od kojih je i preminuo, dok je E.M. zadobio lake tjelesne povrede u predjelu stomaka. Nakon toga su optuženi pobjegli na područje RS.

Evo ko je Harris Österdahl (30) koji je ubijen u pucnjavi u Sarajevu

Evo ko je Harris Österdahl (30) koji je ubijen u pucnjavi u Sarajevu

Nedugo nakon, optužene El Oweiti Abdel Majida i Konrad Tylusa su na području opštine Pale uhapsili policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, dok je optuženi Hedberg Oliver Peter uhapšen na području općine Sokolac. Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila produženje pritvora optuženima, dok je za glavni pretres sudu predloženo saslušanje 20 svjedoka, šest vještaka i izvođenje oko 200 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije