O zlostavljanom devetogodišnjaku će se starati njegova baka?

Radiosarajevo.ba
O zlostavljanom devetogodišnjaku će se starati njegova baka?

Nakon još jednog slučaja zlostavljanja djeteta u Sarajevu u kojem je žrtva bio devetogodišnji učenik OŠ "Fatima Gunić" kojeg je zlostavljala majka, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložilo je da se dječak na staranje dodijeli njegovoj baki. Do odluke Općinskog suda u Sarajevu dijete će boraviti u Dječijem domu Bjelave.

S druge strane, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložilo je jučer da sarajevski Općinski sud izrekne zaštitne mjere majci devetogodišnjaka Dijani Railić i inače pripadnici Policijske uprave Kakanj.

Predložene mjere su i izrečene te je Sud majci zabranio približavanje djetetu i bilo kakvo njegovo uznemiravanje i uhođenje.

Zlostavljanje devetogodišnjaka je policiji u utorak prijavio pedagog OŠ “Fatima Gunić” u Sarajevu, nakon što je učiteljica na času uočila da dječak, učenik trećeg razreda, ima modrice po licu i rukama. Devetogodišnji dječak odmah je upućen u Zavod za hitnu medicinsku pomoć, gdje su konstatirali da ima manji otok ispod desnog oka, podljev u desnoj očnoj duplji i očnom kapku, povredu sluznice, te podljeve na obje ruke.

Policajci su potom uzeli izjavu od njihove kolegice D. R., policajke u PU Kakanj, a u prisustvu socijalnog radnika saslušan je i devetogodišnjak. Nakon toga, socijalni radnici su dijete smjestili u Dječiji dom Bjelave, do odluke Suda. Policija će, nakon istrage, protiv D. R. podnijeti izvještaj zbog zapuštanja djeteta u razvoju i nanošenja lakših povreda.

Tokom jučerašnjeg dana Railić i njen devetogodišnji sin susreli su se u Općinskom sudu, i prema riječima očevidaca, ona se ponašala kao da se ne radi o njenom djetetu, nego je tražila da se saslušanje obavi brzo kako bi se vratila suprugu i drugom djetetu.

Naime, Dijana  živi sa Smajom Halilovićem s kojim ima dijete. Interesantno je da je pretučeni devetogodišnjak tokom saslušanja u policiji hvalio Halilovića koji mu je očuh. 

Zajednica je zakazala u februaru te je u Hadžićima došlo do nasilja u porodici koje je rezultiralo smrću četverogodišnjaka, za čiju su smrt osumnjičeni njegova majka Ena Lipa, njeni roditelji Emir (57) i Munira (62), te nevjenčani suprug Salih Arnautović. Ovaj put škola je reagirala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije