Novi detalji zločina u porodici ratnog načelnika Trebinja

Radiosarajevo.ba
Novi detalji zločina u porodici ratnog načelnika Trebinja
Youtube/Screenshot / Božidar Vučurević

Stravično ubistvo u Trebinju šokiralo je jučer stanovnike ovog grada, a lokalni portal Trebinje Live objavio je detalje slučaja.

Užas u Trebinju: Ubio bivšu suprugu nekoliko dana nakon razvoda

Ubijena je Ljiljana Ratković (51), kćerka nekadašnjeg načelnika Trebinja Božidara Vučurevića, a nju je na radnom mjestu u Fondu zdravstvenog osiguranja, usmrtio suprug Slaviša Ratković.

U porodičnoj drami u Trebinju ubijena kćerka Božidara Vučurevića

Dežurni okružni tužilac iz Trebinja Žarko Milić rekao je da je žena ubijena za pultom za kojim je radila, a sve su snimile kamere videonadzora u objektu.

"Muž je prvo došao na šalter gdje žena radi, pa otišao. Vratio se dvadesetak minuta kasnije sa ukrasnom kesom u ruci. Prišao je šalteru za ovjeravanje knjižica i pucao u nju iz pištolja, a onda i sebi u predjelu uha", naveo je Milić.

On je objasnio da se sve dešavalo u radno vrijeme, jer ova Filijala radi do 16 sati, ali je rad sa strankama bio do 15 sati, a nesretna supruga je bila na dežurstvu.

Žena je preminula na mjestu, a suprug je preživio i prevezen je u Klinički centar u Podgorici.

Ubistvo se desilo oko 15.30 sati, a policiji je slučaj prijavljen oko 19 sati.

Podsjetimo, ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kojeg Hrvatska i BiH tražila zbog ratnih zločina, prebjegao je iz Srbije u Trebinje gdje će se prijaviti tamošnjem pravosuđu jer želi da mu bude suđeno u Bosni i Hercegovini čiji je državljanin, izjavio je 2011. godine Hini njegov advokat Svetozar Vujačić

Vučureviću je 17. juna 2011. ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode, uz zabranu napuštanja Srbije, u nastavku ekstradicijskog postupka koji je protiv njega pokrenut po zahtjevima za izručenjem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Uhapšen 4. aprila 2011. na graničnom prijelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom topničkog gađanja Dubrovnika, a sedam dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenjem.

I Ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju. Uz državljanstvo BiH, a 2008. podnio je srbijanskom konzulatu u BiH zahtjev za srbijansko državljanstvo, ali ga nije dobio.

Po optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina kada je bio gradonačelnik Trebinja. Kantonalno državno tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je u oktobru 2008. optužnicu protiv njega zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i historijskih spomenika između 1991. i 1995.

 U maju 2013. godine Tužilaštvo BiH oslobodilo ga je svih optužbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije