Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Vlasenici

Fena
Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Vlasenici
Arhiv / Sud BiH

Pred vijećem Suda BiH za sutra je planiran je početak suđenja Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. godine na području Vlasenice.

Tužilaštvo BiH tereti Đurića, Stanića, Kraljevića i Garića da su u periodu od aprila 1992. pa do kraja marta 1993. godine u općini Vlasenica počinili progon bošnjačkog civilnog stanovništva, protupravnim zatvaranjem u nehumanim uvjetima, te da su odgovorni za ubistva, mučenja, seksualna zlostavljanja i prisilne nestanke.

Đurić je, prema optužnici, bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) te istovremeno i član Kriznog štaba općine, kasnije Ratnog predsjedništva Vlasenice. Stanić je bio komandir SJB-a, Kraljević komandant Specijalnog voda u sastavu SJB-a pod nazivom “Mićini specijalci”, a Garić pripadnik policije.

Istog dana, pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH planiran je početak obnovljenog suđenja Draganu Janjiću, koji je nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja počinjenog na području Foče.

U maju ove godine Apelaciono vijeće ukinulo je osuđujući dio nepravosnažne presude Janjiću, kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja počinjenog na području Foče, i naložilo novo suđenje, te potvrdilo dio presude kojim je oslobođen optužbe za nezakonito hapšenje više osoba bošnjačke nacionalnosti 1992. godine.

Janjić je presudom u oktobru prošle godine proglašen krivim da je, kao pripadnik policije, u augustu 1992. udarao a potom silovao svjedokinju B-1 u prostorijama Policijske stanice (PS) Miljevina.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Zvorniku, Brčkom, Konjicu, Vlasenici, Stocu, Kotor-Varoši, Prijedoru i Bileći, prenosi Birn. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije