Nakon privođenja Ibrahima Hadžibajrića: Blokirani računi 15 osoba i zaplijenjen novac, nakit...

1
Radiosarajevo.ba
Nakon privođenja Ibrahima Hadžibajrića: Blokirani računi 15 osoba i zaplijenjen novac, nakit...
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Policija (Ilustracija)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (9.5.2023. godine), u okviru koordinirane operativne akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kodnog naziva "Start", koja je realizirana pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, preduzeli mjere i radnje u okviru kojih su izvršili provjere računa u bankama za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba.

U okviru navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e izvršili su privremenu obustavu transakcija za devet fizičkih osoba i šest pravnih osoba u ukupnom iznosu od 429.820,78 konvertibilnih maraka i 82.289,26 eura.

Takođe, policijski službenici SIPA-e pretresli su pet sefova na četiri lokacije u Sarajevu prilikom čega je otkriveno i privremeno oduzeto 17.100,00 konvertibilnih maraka i 9.290,00 eura te određena količina zlatnog nakita i dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

U nastavku operativnih aktivnosti, dana 10. maja 2023. godine policijski službenici SIPA-e, prilikom pretresa dva sefa čiji su korisnici neke od predmetnih osoba, otkrili su i privremeno oduzeli 1.000,00 konvertibilnih maraka i 2.670,00 eura.

Navedene aktivnosti preduzete su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela "Organizirani kriminal" i "Pranje novca", propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, i krivična djela "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja", "Pranje novca" i "Primanje dara i drugih oblika koristi", propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i  Hercegovine.

Podsjećamo, jučer je na terenu širom Sarajeva, tačnije na više od 20 lokacija, bilo više od 150 policajaca. Pretresima su obuhvaćeni stambeni objekti, poslovne i službene prostorije, te putnička motorna vozila.

Uhapšen načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić

Uhapšen načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić

 "U dosadašnjem toku akcije, pronađena je i izuzeta dokumentacija, te određene količine gotovog novca i skupocjenog nakita. Privremeno je oduzeto i nekoliko vozila. Operativno-taktičkom akcijom je obuhvaćeno više od 10 fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima", saopćeno je ranije iz MUP-a KS.

Aktivnosti se provode u koordinaciji s EUROPOL-om, a odnose se na krivična djela organizovanog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, te primanje i davanje dara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije