Načelnik Laketa otkrio detalje talačke krize u Trebinju

Radiosarajevo.ba
Načelnik Laketa otkrio detalje talačke krize u Trebinju
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Trebinje
Žarko Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje, pojasnio je za medije šta se sve jučer dešavalo u Trebinju, kada je uhapšen Miroslav Milišić (31), koji je satima držao dvoje djece i prijetio da će se ubiti ako mu se ne vrati supruga.

Prema riječima načelnika Lakete, Policijska uprava Trebinje formirala je pregovarački tim po svim mocućim procedurama Ministarstva unutrašnjih poslova koji je nakon kratkog vremena izašao na teren.

"Na terenu su bile sve raspoložive snage  naše polcijske uprave. Počeli smo sa pregovorima. Lice inicijala M.M. tražilo je da se pod hitno na lice mjesta dovede njegova supruga iz razloga da je ona izvršila određene prevare kada je u pitanju ljubavna veza. Također na lice mjesta su izašli i načelnici policijskih uprava, kao i ja", kaže Laketa.

On tvrdi da je pregovarački tim išao na to da se Milišiću udovolje određeni zahtjevi, koji je držao svoje dvoje maloljetne djece i koji je imao jedan jedini zahtjev "da na lice mjesta dođe njegova supruga i da se počne s određenim uviđajem na licu mjesta, kao što je on navodio da ga je ona u nekom periodu prevarila". 

"Poslije toga, mi smo donosili razne opcije. Prevashodni cilj je bio da sklonimo djecu na sigurno od oca koji je imao ručnu bombu koju je držao u jednoj ruci, a u drugoj osigurač i prijetio da će ih likvidirati. Nekada je vraćao i vadio osigurač iz bombe. Prvo smo pokušali da nađemo lica bliska njemu, da mogu s njim razgovarati. Nekoliko lica smo dovodili a jedno od tih lica je i bio njegov rođeni brat. Niko nije uspio da ga ubijedi da odustane od namjere da dođe njegova supruga i da pusti djecu", navodi Laketa.

Načelnik PU Trebinje dodao je, da je nakon izvjesnog vremena sa svojim saradnicima  odlučio da dovedu njegovu suprugu, što su i uspjeli.

Pop pregovara s Trebinjcem koji prijeti da će ubiti dvoje maloljetne djece

"Obećao nam je da će vratiti osigurač u bombu i pustiti djecu. Međutim, svaki put je izigrao naš pregovarački tim i sve nas. U jednom momentu smo pokušali i da ga savladamo, ali nismo uspjeli. Na svu sreću, nije se desilo ništa ni po djeci ni po oca ni po sve pristne", dodaje Laketa.

Milišića niko nije uspio da ga ubijedi da pusti djecu.

"Onda smo došli na ideju da dođe i otac od supruge, njegov punac. Kada su prišli supruga i njen otac, došlo je do komešanja između oca od supruge i njega i zajedno su pali na pod. U tom momentu policijski službenici su odvojili djecu. Prvo jedno pa drugo dijete,  a otac od supruge je uzeo bombu i bacio je preko puta. Lice M.M. je zatim pokušalo pobjeći, ali su ga policijski službenici uhapsili. Ovo lice je i od ranije poznato policiji zbog nasilja u porodicu, kao i teških krađa i krađa. Policijski službenici su požrtvovano bili na terenu pet sati, na čemu im se zahvaljujem", podvukao je Laketa. 

Podsjetimo, u Trebinju je jučer završena petosatna drama nakon što je uhapšen Miroslav Milišić (31) koji je prijetio da će ubiti svoju djecu. Otac koji je držao djecu kao taoce i prijetio da će ih ubiti aktivirajući bombu je priveden u Policijsku upravu Trebinje, a djeca su zbrinuta. Danas bi trebao biti predat Tužilaštvu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije