! / Nabavila lažnu diplomu ekonomije: Uhapšena bivša uposlenica sarajevskog zatvora

05. 02. 2020. u 14:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 316

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kojom prilikom su lišili slobode bivšu uposlenicu Kazneno popravnog zavoda u Sarajevu, inicijala E.H. (1958.). 

Ona se sumnjiči za počinjenje krivičnih djela „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. i „Prijevara“ iz člana 294. stav 1. u vezi sa članom 55. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

"Osnovi sumnje proizilaze iz činjenice da je osumnjičena E.H. protupravno pribavila lažnu diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koju je potom koristila kao dokaz završene visoke škoske spreme prilikom zaposlenja u različitim institucijama u periodu od 2008. do jula 2019. godine, a čime je oštetila budžete Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo za sada za ne utvrđen novčani iznos", navodi se u saopćenju FUP-a. 

Ministrica Bogunić najavila reviziju: Više i ne znam mjesta odakle dolaze diplome

U sklopu navedenih aktivnosti, a po naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres stanbenog objekta koji koristi osumnjičena, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Lice lišeno slobode je kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je u zakonskom roku predato uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

KOMENTARI (2)