Na granici s Hrvatskom uhapšeni državljani BiH: U kamionima prevozili Turke, Kineze...

2
Hina
Na granici s Hrvatskom uhapšeni državljani BiH: U kamionima prevozili Turke, Kineze...
Foto: Arhiv / Granični prijelaz

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske izvijestilo je o nekoliko pokušaja izbjegavanja granične kontrole na graničnim prijelazima Slavonski Šamac i Svilaj, a riječ je o vozačima iz BiH koji su u svojim teretnim vozilima prevozili i prikrili više državljana Turske i Kine.

Policija je u četvrtak navečer na graničnom prijelazu Svilaj kontrolirala teretno vozilo i prikolicu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojima je upravljao 33-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a suvozač je bio 27-godišnji državljanin BiH, također vozač kamiona.

U saradnji s djelatnicima carine policajci su pregledali priključno vozilo te su između postavljenog tereta uočili deset osoba – tri ženske i sedam muških. Utvrđeno je da se radi o državljanima Kine u dobi od 22 do 55 godina, a kod kojih su pronađene putne isprave.

Potresan status Najre Spahić, kćerke premijera Nikšića: 'Naša Azra je bila naš biser, naša najbolja'

Potresan status Najre Spahić, kćerke premijera Nikšića: 'Naša Azra je bila naš biser, naša najbolja'

Temeljem Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku te su vraćeni u BiH, no dva muškarca u dobi od 39 i 35 godina zadržana su zbog daljnjeg kriminalističkog istraživanja.

Utvrđeno je i da su ih vozači kamiona za nekoliko hiljada eura trebali prevesti u Italiju pa je policija podnijela kaznenu prijavu za kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog prostora.

Vozačima je jučer određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, te su oko 17 sati predani u zatvor u Požegu.

Podignuta optužnica: Kako su Petar i Spasoje Stojanović krijumčarili migrante za 700 KM?

Podignuta optužnica: Kako su Petar i Spasoje Stojanović krijumčarili migrante za 700 KM?

Slično se dogodilo u petak oko 2 sata na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, kada je prilikom ulaska u Hrvatsku teretnim vozilom upravljao 32-godišnji državljanin BiH. Policajci su u pregledu priključnog vozila uočili 12 osoba – tri žene i devet muškaraca, svi su državljani Turske, kod kojih su pronađene putne isprave.

I njima je odbijen ulazak u Hrvatsku, a za jednog je 48-godišnjaka utvrđeno i da ima zabranu ulaska i boravka na Schengenskom prostoru.

Nad vozačem slijedi kriminalističko istraživanje.

U petak navečer poslije 20 sati, na graničnom prijelazu Svilaj, također je prekontrolirano teretno vozilo 34-godišnjeg vozača iz BiH, a između postavljenog tereta uočeno 15 državljana Turske kod kojih su pronađene putne isprave.

S obzirom na to da su zatečeni u pokušaju izbjegavanja granične kontrole, a ne ispunjavaju uvjete ulaska, temeljem Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Hrvatsku te su im izdana rješenja o odbijanju ulaska.

Kriminalističkim istraživanjem u subotu je utvrđeno da ih je vozač za ranije dogovoreni novčani iznos trebao prevesti do Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije