Analize / Na bh. cestama lani poginula 261 osoba

05. 05. 2020. u 08:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 14

Na bosanskohercegovačkim cestama u protekloj 2019. godini dogodilo se ukupno 34.519 saobraćajnih nezgoda. 

Od tog broja, zabilježeno je 7.256 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 27.263 sa materijalnom štetom.

Podatak je to BIHAMK-a iz informacije o saobraćajnim nezgodama, nihovim uzrocima i posljedicama tokom prošle godine u BiH. 

"U saobraćajnim/prometnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 261 osoba, dok je 10.291 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede", navedeno je.

Kako se zakčljučuje, veliki broj nezgoda na našim putevima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja učesnika u saobraćaju.

"Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja saobraćajnih nezgoda, slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne/prometne signalizacije, nepovoljne uslove na putu itd.", zaključuju iz BIHAMK-a. 

NEMA KOMENTARA