Muškarac koji je poginuo u prevrtanju kajaka je alpinista Armin Gazić

Radiosarajevo.ba
Muškarac koji je poginuo u prevrtanju kajaka je alpinista Armin Gazić
Foto: Facebook / Armin Gazić

U nesreći koja se danas dogodila u rijeci Neretvi nizvodno od Bunskih kanala nadomak Mostara poginuo je uspješni alpinista Armin Gazić.

Gazić će ostati poznat po svom izuzetnom sportskom duhu, ali i zbog osvajanja planine Denali s Tomislavom Cvitanušićem, najpoznatijim bh. triatloncem. Prema riječima stručnjaka, Denali je jedna od najopasnijih planina za penjače, opasnija čak i od Mount Everesta.

U zadnje vrijeme bio je zaljubljen i u kajak te je sve više vremena provodio u sportskim aktivnostima na vodi.

Kako je Gazić za portal Radiosarajevo.ba izjavio u aprilu prošle godine, njegova kćerka Amani već pokazuje interes za planinarenjem i nekoliko puta je s njim u ruksaku osvajala vrhove.

"Svi imamo svoj Materhorn, svoje vrhove koje želimo da osvojimo. Moja kćerka je moj motivacijski element, nosim je u ruksaku, mada to više nije lako jer već ima 20 kilograma. Svoje prve planinarske i skijaške korake prohodao sam na Smetovima kraj Zenice, kao sedmogodišnji dječak. Volio bih da i Amani krene mojim stopama. Kada se nađete na vrhu emocije su pomiješane. Osjećate prazninu, sreću, emocije, i znate da je silazak teži od uspona, ali već razmišljate koji je novi izazov. Sigurno je da kroz alpinizam postajete bolji ljudi, zato sam počeo raditi s djecom“, dodao je Gazić.

On je također u tom trenutku apelovao da se uvede obavezno planinarenje u škole Kantona Sarajevo, a iskazao je nadu da će istim stopama uskoro krenuti i ostali dijelovi BiH.

Prisjetio se i teške povrede koja ga je mogla koštati života. Poživio je težak pad na planini Prenj kada je zadobio višestruke lomove.

"U trideset dana bolnice, kada sam doslovno samo gledao u plafon, našao sam motivaciju da u narednih osam mjeseci treniram s najboljim fizioterapeutima. Rekli su mi da ne radim samo s jednim ili dva, već s 10 fizioterapeuta, jer je svaki od njih u nečemu najbolji“, dodao je Gazić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije