Ministarstvo sigurnosti o drogi: MUP RS se zapetljalo u pokušaju montaže slučaja

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo sigurnosti o drogi: MUP RS se zapetljalo u pokušaju montaže slučaja
Ministarstvo sigurnosti BiH / Ilustracija
U pogonima Termoelektrane Gacko u četvrtak je uništeno više od 700 kilograma droga, najviše marihuane, amfetamina, heroina, kokaina i sintetičkih droga koje su zaplijenjene i oduzete prilikom kriminalističkih istraga.

Za obezbjeđenje i prevoz droge je, kako se navodi, bila nadležna SIPA, uz podršku Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja MUP-a FBiH. U pogonima Termoelektrane Gacko, droga je spaljena 26. jula, a danas je Policija Republike Srpske izvijestila da je pronašla dio droge neuništen u TE Gacko.

Nakon ove informacije oglasilo se Ministarstvo sigurnosti BiH, a saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine energično odbacuje navode MUP-a RS, a koji su objavili pojedini mediji, da je prilikom spaljivanja oduzete opojne droge u Termoelektrani Gacko prošle sedmice, na bilo koji način moglo desiti da dio droge ne bude uništen.

Komisija za uništavanje opojnih droga Savjeta ministara BiH ovaj proces vodi u skladu sa najvišim standardima i vrlo strogim procedurama, gdje se cjelokupan proces dokumentuje, te provodi pod stalnim nadzorom pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje SIPA vrši prevoz i osigurava oduzetu opojnu drogu od mjesta skladištenja do mjesta uništavanja, te osigurava i samo mjesto uništavanja.

Proces podrazumjeva da se droga prilikom izuzimanja iz prostorija sudova i policije, prethodno vještači, mjere količine i pakuje u specijalne vreće. Transport se vrši u vozilima SIPA-e, koja su također zapečaćena, prevozi do samog mjesta za uništavanje te uz obimnu i detaljnu fotodokumentaciju, koja je urađena i u ovom slučaju, vrši spaljivanje u prisustvu članova komisije i policije.

Zbog toga isključujemo bilo kakvu mogućnost da pronađena supstanca u krugu termoelektrane Gacko, može biti droga koja je namjenjena za uništavanje i izražavamo sumnju u porjeklo te materije. Između ostalog, prilikom transporta, vozila i droga nikada nisu bila u blizini prostorija gdje je sumnjiva supstanca navodno nađena.

Stoga, pozivamo nadležno tužilaštvo u Trebinju da pronađenu sumnjivu materiju dostave na vještačenje Centru za forenzička ispitivanja i vještačenja Federalne uprave policije, koji su pružali podršku u cjelokupnom procesu, kako bi utvrdili da li se radi u istoj supstanci i time otklonili svaku sumnju u porijeklo ove materije.

Ovo je potrebno iz razloga jer se količine pronađene materije, koje je danas saopćio MUP-a RS, ne podudaraju ni sa jednom evidentiranom količinom/pakovanjem droge koja je vještačena prije uništavanja.

U namjeri da medijski kompromituju Ministarstvo sigurnosti BiH navodnim pronalaskom droge namjenjene za uništavanje u TE Gacko, iz Policijske uprave Trebinje MUP-a RS zapetljali su se u vlastitom pokušaju montaže slučaja.

Osim navođenja količina droge koja uopšte ne postoji u evidencijama jer količine takve gramaže nikada nisu pripremane za uništavanje, iz MUP-a RS su pogriješili i datum uništavanja droge. Kako su naveli u izjavama za medije, prema njihovim saznanjima droga je uništavana 27.jula u jutarnjim satima iako se to ustvari dešavalo 26.jula oko podne, o čemu su svi mediji obavješteni istog dana.

Šta je neko radio 27. jula u jutarnjim satima u TE Gacko, možemo samo da pretpostavimo, a nadamo se da će se to otkriti i daljom istragom i nezavisnim vještačenjima navodno pronađenih sumnjivih supstanci", saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije