Terorizam / Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora

19. 05. 2021. u 14:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 18

Milarem Berbić, koji se tereti za terorizam, odnosno pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, osuđen je na tri godine zatvora.

Berbića optužnica tereti da je 29. augusta 2014. napustio BiH s namjerom da se pridruži stranim formacijama koje su se borile protiv legitimnih vojnih snaga u Siriji, gdje se pridružio jedinici Gorana Pavlovića koja se borila na strani ISIL-a, nakon čega su ga zarobile kurdske snage.

Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je kazao da je učestvovao u analizi videa “Ponos je u džihadu” koji je objavljen na internet stranici “Vijesti ummeta”, a koji je rađen u produkciji “Alhayat Media centra”, o čemu su sačinjene službene zabilješke.

U sudnici su svojevremeno prikazni videomaterial i screenshotovi fotografija koje su istražitelji rezali s ovog videa, a svjedok je rekao da su utvrdili kako se na materijalu pojavljuje 11 državljana BiH, kao i da je jedan dio poginuo u Siriji, jedan deportovan u BiH, a neki se nalaze u sirijskim zatvorima.

Na snimku i fotografijama, prema riječima svjedoka, nalazi se optuženi koji u ruci drži pušku, potom Jasmin Keserović koji je sa Berbićem deportovan u BiH i protiv kojeg je u toku suđenje za terorizam, potom Edin Alijev koji se nalazi u zatvoru u Siriji, zatim Nermin Šabić, Nihad Berković, te Ines Midžić, kao i da se njihov identitet utvrđivao na osnovu razmjene sa partnerskim agencijama i izjavama svjedoka.

Ališić i Labidi su zajedno s Berbićem deportovani u BiH te su protiv obojice u toku odvojeni postupci zbog ratovanja u Siriji.

Berbić nije prisustvovao izricanju prvostepene presude iz medicinskih razloga, kako je objasnila sudija Džemila Begović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA