! / Migrant iz Pakistana zaražen HIV-om silovao Bišćanku i pobjegao, krenula potraga

20. 02. 2019. u 12:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 641

Sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini nastavljaju potragu za migrantom iz Pakistana A. D. (17), koji je zaražen HIV-om, I koji se trenutno nalazi u bijegu, nakon što je napustio Prihvatni centar Delijaš kod Hadžića, gdje je bio smješten.

Za ovim migrantom traje potjera, jer mu je  Kantonalni sud u Bihaću izrekao odgojnu mjeru zbog silovanja djevojke s posebnim potrebama iz Bihaća u decembru prošle godine.

O ovoj alarmantoj situaciju za Radiosarajevo.ba sve je pojasnio Ale Šiljdedić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, koji najbolje poznaje ovaj slučaj.

“Mi smo svoj dio posla završili još u decembru kada smo spornog Pakistanca uhapsili i proslijedili prema Tužilaštvu USK, nakon što je utvrđeno da je imao spolni odnos s nemoćnom osobom”, kazao je Šiljdedić za naš portal.

On je potvrdio da je postupak pravosnažno okončan izricanjem odgojne mjere, prema prijedlogu Kantonalnog tužilaštva USK za krivično djelo spolni odnos s nemoćnom osobom.

“Koliko mi je poznato ovaj migrant je kasnije upučen na liječenje u Klinički centar u Sarajevu, ali je na otpušten s infektivnog odjeljenja. Kasnije je prema nama stigao dopis iz Federalne uprave policije (FUP) da je u toku potraga za ovim licem. Prema njihovom zahtjevu, mi smo ponovo otišli do Prihvatnog centra Bira, gdje smo u razgovorima s pojedinim migrantima saznali da je Pakistanac napustio ovaj centar”, dodao je glasnogovornik USK-a Šiljdedić.

U cijeli slučaj, tvrdi Šiljdedić, bila je uključena i Služba za poslove sa strancima.

“Mislim da se dogodilo niz propusta, ali odgovorno tvrdim da je MUP USK završio svoj dio posla na profesionalan način. Postoje indicije da je osumnjičeni Pakistanac napustio BiH, al ito ne smijem potvrditi”, dodao je Šiljdedić za Radiodsarajevo.ba.  

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj u region koji je podigao paniku među stanovnicima regije. Sličan panika je vladala u Srbiji i regionu prošle godine zbog prostituke iz Jordana Fateme Alas (38), oboljele od side, koja je prodajući svoje tijelo širila smrtonosnu bolest po Srbiji, a strah se prenio i na region, s obzirom na to da je iz ove zemlje u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku prešao veliki broj migranata koji su mogli biti u kontaktu s njom.  

Fatema  je u avgustu 2017. godine kao migrant stigla u Srbiju i od tada se sve vrijeme bavila prostitucijom u Subotici, Kikindi i Beogradu. Bila je sa najmanje 500 klijenata, ali niko nije mogao da pretpostavi koliko je njih zarazila.

NEMA KOMENTARA