Merhunisi Dedić za otmicu bebe u Hadžićima dvije i po godine zatvora

Radiosarajevo.ba
Merhunisi Dedić za otmicu bebe u Hadžićima dvije i po godine zatvora
FOTO: Facebook / Merhunisa Dedić
Merhunisa Dedić je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu osuđena na dvije i po godine zatvora.

Podsjećamo, Bosnu i Hercegovinu je 5. jula 2018. godine potresla vijest da je tog dana, u poslijepodnevnim satima, žena otela novorođenče. Kako su detalji otmice sve više stizali u javnost, svi su bili šokirani nestvarnom pričom koja se tog dana odvijala u Hadžićima.

Dakle, podsjetimo, bebu staru tek deset dana tog je dana čuvala tetka Nađa Mehdi, koja je nakon otmice dala sljedeću izjavu medijima:

"Sestra me je jutros zvala da dođem pričuvati dijete. Kada sam došla, sa sestrom je bila mlađa žena u bijelom mantilu, s medicinskom maskom na licu i maramom svezanom oko glave. Oko vrata je imala stetoskop i predstavila se kao patronažna sestra. Sestra je u međuvremenu otišla. Ta žena je u jednom momentu otišla da opere ruke u kupatilo i tu se malo zadržala. Kada je izašla iz kupatila, rekla je da je prosula vodu, pa sam otišla tamo da to počistim. Uzela sam zoger i ona je u tom trenutku zatvorila vrata i zaključala me, a onda je nestala s bebom", rekla je Mehdi, koju su oslobodile komšije.

Majka je u tom trenutku bila u Općini, gdje je otišla prijaviti dijete.

A, onda je nastao haos. Policija, graničari, mediji, građani, cijela je zemlja bila na nogama tragajući za otmičarkom i bebom.

Srećom, otkrivena je istu noć, zahvaljujući signalu s njenog mobitela, a u hostelu Ferijalac na Marijin-Dvoru pronašli su je policajci, tim tužitelja i pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Beba je bila nepovrijeđena.

Merhunisa je rođena kod Kiseljaka, a posljednje dvije godine živjela je u braku s Muhamedom Dedićem iz Goduše kod Visokog.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba razgovarala je s Muhamedom, a njegovu potresnu ispovijest možete čitati na ovom LINKU.

Također, na ovom LINKU možete čitati šta su nam rekli stanovnici naselja Goduše kod Visokog.

Kako se poslije doznalo, Merhunisa Dedić lagala je supruga i njegovu obitelj da je trudna i da će roditi blizance. Posljednji mjesec "lažne" trudnoće boravila je u Sarajevu, a suprug i njegov otac dolazili su joj i u posjetu - ali ispred bolnice, gdje ih je čekala. 

Navodno je i od ljekara pokušala dobiti papir da je izgubila bebe, no, kad nije uspjela, odlučila se na jezivi korak. Pritome, nezvanično, pokušala je oteti i bebe iz još dvije porodice, ali nije uspjela, jer je u tim kućama bilo previše ljudi...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije