Elezov kum o pljački u Sarajevu: Upalio je Cecinu pjesmu i krenuli smo

8
Radiosarajevo.ba
Elezov kum o pljački u Sarajevu: Upalio je Cecinu pjesmu i krenuli smo
Foto: Kolaž / Elezov kum počeo pričati o nedjelima koje su radili

Sarajevski kriminalac Anđelko Veljančić, nekada najbliži saradnik i kum Darka Eleza, poslije svađe oko novca odlučio je da u predmetu "Lutka" prihvati status svjedoka saradnika i otkrije brojne pojedinosti o ubistvima i pljačkama u kojima je sam bio učesnik, ali i o svom odnosu sa bh. kriminalcem.

Veljančić je pred Sudom za organizovani kriminal BiH najviše govorio o pokušajima da se likvidira Đorđe Ždrale, takođe Elezov kum, na koga je pokušan atentat najmanje 15 puta. Anđelko je potvrdio i da su Elez i Ždrale postali krvni neprijatelji zbog fatalne bosanske misice Slobodanke Bobe Tošić.

"Nisam znao da su u zavadi Đoka i Darko. Ja sam tada i s Đokom kontaktirao. Jednom je po mene došao Darko. Kaže mi: "Pređi na zadnje sjedište, sad ćeš videti 'vilu Nagorku'. Kad u auto ulazi cura, lijepa kao džamija. To je bila Slobodanka Tošić. Zbog Bobe je Darko htio da ubije Đoku. Ona ga je pozvala da piju piće, a u njega je pucao Davor Elez (Darkov stariji brat), dok je Branimiru Miniću puška zakočila", rekao je Veljančić na jednom suđenju.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Veljančić je ispričao kako su uz pjesmu opljačkali 2,2 miliona eura od Privredne banke, a da su prilikom likvidacije Borisa Govedarice na Palama pomiješali perike za prerušavanje, zbog čega nisu vidjeli gdje pucaju.

"Preko supruge jednog prijatelja, koja je radila u agenciji za obezbjeđenje, dobili smo informaciju kada će blindirano vozilo sa novcem krenuti ka sarajevskom aerodromu. Naoružani smo krenuli iz jedne garaže, obukli smo policijske uniforme i dobili motore od čovjeka zaposlenog u tajnoj policiji. Pred samu pljačku u garažu je ušao Elez, u šorcu, sa onim mršavim nogama. Nije mario da li će negdje iza njega ostati negdje dlaka, neki trag…Zazvonio mu je telefon, javljenu mu je da krenemo. Sjeli smo u auto, on je pustio Cecinu pesmu 'Grome moj' i krenuli smo u pljačku", ispričao je svjedok Veljančić na sudu, piše portal 24sedam.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije