... / Elezov kum o pljački u Sarajevu: Upalio je Cecinu pjesmu i krenuli smo

23. 11. 2021. u 09:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sarajevski kriminalac Anđelko Veljančić, nekada najbliži saradnik i kum Darka Eleza, poslije svađe oko novca odlučio je da u predmetu "Lutka" prihvati status svjedoka saradnika i otkrije brojne pojedinosti o ubistvima i pljačkama u kojima je sam bio učesnik, ali i o svom odnosu sa bh. kriminalcem.

Veljančić je pred Sudom za organizovani kriminal BiH najviše govorio o pokušajima da se likvidira Đorđe Ždrale, takođe Elezov kum, na koga je pokušan atentat najmanje 15 puta. Anđelko je potvrdio i da su Elez i Ždrale postali krvni neprijatelji zbog fatalne bosanske misice Slobodanke Bobe Tošić.

"Nisam znao da su u zavadi Đoka i Darko. Ja sam tada i s Đokom kontaktirao. Jednom je po mene došao Darko. Kaže mi: "Pređi na zadnje sjedište, sad ćeš videti 'vilu Nagorku'. Kad u auto ulazi cura, lijepa kao džamija. To je bila Slobodanka Tošić. Zbog Bobe je Darko htio da ubije Đoku. Ona ga je pozvala da piju piće, a u njega je pucao Davor Elez (Darkov stariji brat), dok je Branimiru Miniću puška zakočila", rekao je Veljančić na jednom suđenju.

Veljančić je ispričao kako su uz pjesmu opljačkali 2,2 miliona eura od Privredne banke, a da su prilikom likvidacije Borisa Govedarice na Palama pomiješali perike za prerušavanje, zbog čega nisu vidjeli gdje pucaju.

"Preko supruge jednog prijatelja, koja je radila u agenciji za obezbjeđenje, dobili smo informaciju kada će blindirano vozilo sa novcem krenuti ka sarajevskom aerodromu. Naoružani smo krenuli iz jedne garaže, obukli smo policijske uniforme i dobili motore od čovjeka zaposlenog u tajnoj policiji. Pred samu pljačku u garažu je ušao Elez, u šorcu, sa onim mršavim nogama. Nije mario da li će negdje iza njega ostati negdje dlaka, neki trag…Zazvonio mu je telefon, javljenu mu je da krenemo. Sjeli smo u auto, on je pustio Cecinu pesmu 'Grome moj' i krenuli smo u pljačku", ispričao je svjedok Veljančić na sudu, piše portal 24sedam.rs.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (10)