Kokain vrijedan više od 100 miliona maraka trebao biti prevezen u BiH

Radiosarajevo.ba
Kokain vrijedan više od 100 miliona maraka trebao biti prevezen u BiH
Foto: MUP Sjeverne Makedonije / Kokain bio među bananama

Kokain vrijedan više od 100 miliona maraka trebalo je da bude prevezen iz Južne Ameriku u BiH, koja je bila kranja ruta ove droge, koja je putovala kroz nekoliko evropskih zemalja, otkriva Srpskainfo. 

U sklopu ove akcije u Sarajevu su uhapšene dvije osobe.

Izvor uključen u ovu istragu ispričao je da je riječ o transportu skoro 1.130 kilograma veoma kvalitetnog kokaina, čija je većina trebala da završi u BiH.

Međutim, sve je to spriječeno velikom međunarodnom akcijom u kojoj su učestvovali i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

sipa_tabla01.jpg - undefined

Foto: Fena : sipa_tabla01.jpg

Portparol SIPA Luka Miladinović rekao je da su u saradnji s policijskim i pravosudnim organima Italije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore učestvovali u realizaciji velike međunarodne opreativne akcije i tom prilikom presjekli lanac trgovine kokainom.

Miladinović je pojasnio da su prilikom realizacije operativnih aktivnosti, otkrivene i privremeno oduzete veće količine kokaina.

"Na području BiH, službenici SIPA uhapsili su dvije osobe, saslušali više svjedoka, te pretresli više osoba, objekata, vozila i tom prilikom oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku", istakao je Miladinović.

Izvor dobro uključen u ovu međunarodnu istragu je pojasnio kako je tekla ovo vrhunski osmišljena akcija i kako se pratio protok droge.

"Italijanska policija je duže vremena radila na informaciji da bi uskoro u njihovu zemlju mogla stići veća količina kokaina. Tokom tog rada oni su prikupili informacije i ta je droga praćena. Nedavno je droga brodovima dovezana u jednu luku u Italiji", kaže sagovornik Srpskainfo.

Kokain bio među bananama - undefined

Foto: MUP Sjeverne Makedonije: Kokain bio među bananama

Dodaje da su Italijani odmah reagovali i uspjeli skinuti drugu s broda u tajnosti, ali nisu odmah hapsili osumnjičene kako bi pratili put droge i vidjeli njeno konačno odredište. Ukupno je pronađeno 970 paketa sa 1.128 kilograma kokaina.

"Kontejneri u kojima je trebala biti droga zatim su brodovima prevezeni u luku Bar u Crnoj Gori. Kako se radilo o 6 kontejnera ubrzo je u luku Bar stiglo 6 kamiona, i to 4 iz Sjeverne Makedonije i 2 iz BiH. Zatim su kontejneri natovareni na kamione, koji su nastavili svoj put – pojašnjava pomenuti izvor.

Kamione upućene u Sjevenru Makedoniju dočekala je policija. Nakon što su prešli granicu, policija ih je zaustavila i pronašla kilogram kokaina  sakrivenog u kartonima sa bananama.

"Uz pomoć GPS uređeja nastavljeno je praćene kamiona koji su se uputili prema BiH. Niko nije očekivao da bi konačno odredište mogla biti BiH. Kamion je ubrzo prešao granicu s BiH i došao u Sarajevo, gdje su se vozači zaustavili. Ubzro su na lice mjesta stigli pripadnici SIPA, koji su uhapsili vozače", kaže izvor. 

Makedonska policija dobila je informaciju da se kamion s drogom kreće prema njihovoj zemlji, te je prvo evidentiran na graničnom prijelazu.

Kada je kamion ušao u Sjevernu Makedoniju policija ga je zaustavila i pretresla. Pronašla je kilogram kokaina u zelenoj kesi, koja je bila sakrivena među bananama.

Među uhapšenima je i vlasnik firme koji se bavi uvozom južnog voća i koji je bio naveden kao krajne odredište za prijem pošiljke.

Riječ je o firmi koja je do sada više od 120 puta uvozila voće iz Kolumbije i Ekvadora.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije