Ko je osumnjičeni za ubistvo inspektora u Bijeljini: Osuđivan zbog paljevine vozila i bacanja bombe

0
Radiosarajevo.ba
Ko je osumnjičeni za ubistvo inspektora u Bijeljini: Osuđivan zbog paljevine vozila i bacanja bombe
Foto: RTRS / Ubistvo se dogodilo ispred ugostiteljskog objekta

Nikola Kokanović (21) koji je osumnjičen da je sinoć, 1. oktobra u 23.57 sati, u Bijeljini ubio policijskog inspektora Nenada Markovića, osuđen je krajem decembra prošle godine na 26 mjeseci zatvora.

On je tad nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i dva mjeseca zbog podstrekavnaja na paljevinu automobila skupštinskog zastupnika i bacanje bombe na ugostiteljski objekat u Brčkom prošle godine.

Njega je osudio Osnovni sud u Brčkom, nakon što je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo optužbe za podstrekavanje drugih osoba na izazivanje opće opasnosti paljevinom automobila i bacanjem bombe na ugostiteljski objekat, kao i za nedozvoljeno držanje oružja.

Nove informacije: Potraga za rudarom kojeg je zatrpala zemlja u Mramoru još traje, pronađen alat

Nove informacije: Potraga za rudarom kojeg je zatrpala zemlja u Mramoru još traje, pronađen alat

Kokanović je bio optužen da je najprije podstrekao Nedeljka Trifkovića da, za novac, podmetne požar na automobilu zastupnika u Skupštini Distrikta Uroša Vojnovića. Kako se navodilo u optužnici on je Trifkovića, pošto je pristao, odvezao do kuće oštećenog pokazavši mu vozilo koje će zapaliti.

Trifković je zatim 29. maja oko dva sata, držeći u ruci plastičnu flašu napunjenu benzinom prišao vozilu koje je bilo parkirano na trotoaru ispred dvorišta porodične kuće Vojnovića, a zatim posipanjem te zapaljive tečnosti i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio Vojnovićev automobil.

Kokanović je bio optužen i za podstrekavanje na izazivanje oće opasnosti izazivanjem požara na automobilu Milenka Perendije, koji je putem maloljetnog N. M. podmetnut 15. jula, ali i bacanjem eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat "Dos Manos", u naselju Kolobara, 17. avgusta prošle godine.

Deset dana kasnije, Kokanović je uhapšen i odmah pritvoren, a po okončanju proširene istrage, on je pred Osnovnim sudom optužen za krivično djelo izazivanje opće opasnosti, u podstrekavanju. Njemu je istom optužnicom stavljeno na teret i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, jer je neovlašteno nabavio i držao ručnu bombu M52, koju je N. M. po njegovim uputama aktivirao i bacio na "Dos Manos".

"Tokom suđenja pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, Kokanoviću su dokazane optužbe za podstrekavanje na izazivanje opće opasnosti paljevinom automobila Vojnovića i bacanjem bombe na Dos Manos, kao i optužbe koje se odnose na nedozvoljeno držanje eksplozivnih materija. Stoga je za ova krivična djela nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i dva mjeseca. S druge strane, Kokanović je oslobođen od optužbe za podstrekavanje na izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara na automobilu Milenka Perendije", naveli su tada iz Tužilaštva Brčko, pišu Nezavisne.

Mediji iz bh. entiteta RS ranije su objavili da je Nikola Kokanović sin narodnog poslanika Zorana Kokanovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije