Kalesija: Uvjetna kazna zatvora za bivšeg načelnika i pomoćnika

Radiosarajevo.ba
Kalesija: Uvjetna kazna zatvora za bivšeg načelnika i pomoćnika
Pixabay / Ilustracija
Općinski sud Kalesija donio je osuđujuću prvostepenu presudu za bivšeg načelnika općine Kalesija Rasima Omerovića (61) i pomoćnika načelnika za poljoprivredu, budžet i inspekcije Abdulaha Gutića (58) zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Omeroviću je izrečena uvjetna osuda na kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom provjere od dvije godine i mjera zabrana vršenja funkcije načelnika u periodu od dvije godine od dana pravosnažnosti presude. Gutiću je izrečena uvjetna osuda na kaznu zatvora od  tri mjeseca s rokom provjere od jedne godine i mjera zabrane vršenja rukovodećih funkcija u općini Kalesija u periodu od jedne godine od dana pravosnažnosti presude.

Podsjećamo, optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Omerović i Gutić se terete da su u periodu od juna 2012. do septembra 2013. godine zloupotrijebili pomenute funkcije u općini Kalesija i na nezakonit način primili suprugu Omerovića u radni odnos na neodređeno vrijeme na poziciju stručnog saradnika za građanska stanja, radne odnose i personalne poslove u općini Kalesija, saopćeno je.

Omerović je optužen i da je od januara 2013. do kraja 2014. godine, također obavljajući funkciju načelnika općine Kalesija, bez raspisivanja javnog konkursa koji je obavezan i bez uključivanja Agencije za državnu službu FBiH, donio odluku kojom se državni službenik iz ove općine privremeno postavlja za rukovodećeg državnog službenika s uvećanjem plaće za oko 50 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije