Kako su Kenan i Sehada uzeli 48.000 KM za "zapošljavanje" u Ambasadi SAD

4
Radiosarajevo.ba
Kako su Kenan i Sehada uzeli 48.000 KM za "zapošljavanje" u Ambasadi SAD
Radiosarajevo.ba / Općinski sud u Sarajevu

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Kenana Karupa i Sehade Kolenović, zbog krivičnog djela Prevare, te Karup Kenana zbog krivičnog djela Krivotvorenje isprave.

Terete se da su u periodu tokom marta, aprila i maja, pa sve do lišenja slobode Karupa, doveli više oštećenih lica u zabludu i održavali ih u zabludi, kako bi ih naveli da im predaju novac, i to tako što je Kolenović pronalazila osobe, svoje poznanike, sa kojima je stupala u kontakt i istima nudila zaposlenje u Ambasadi SAD ili američkoj firmi „Academy“ koja se osniva pri Ambasadi.

Kolenović je predstavljala Karupa kao osnivača firme “Academy”, za koju traži uposlenike, navodeći kao uslov zaposlenja nostrifikaciju diplome o stečenom zvanju u BiH.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Za navedeno su od oštećenih tražili novac, te naplatu drugih troškova u vezi obećanog zaposlenja, uvjeravajući ih da Kolenović ostvaruje redovne kontakte sa uticajnom osobom iz Ambasade SAD u vezi navodnih zaposlenja, dok je Karup lažno izrađivao isprave na engleskom jeziku, koje su predstavljale ugovore o radu za određena oštećena lica, koje je potom svojeručno potpisivao na mjesto ovlaštene osobe ispred Ambasade.

Također, iz dokaza proizilazi da je Karup i sam pronalazio osobe kojima je predstavljao lažne činjenice kako bi ih privolio da na svoju štetu njemu isplate novac na ime navodne kupovine digitalnih dionica i kriptovaluta, te kupovinu vozila i navodnu kupovinu diploma.

Optuženi su na opisani način pribavili protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 48.280 KM.

Postupajuća tužiteljica predložila je sudu saslušanje 28 svjedoka, dva vještaka i izvođenje više od 180 materijalnih dokaza.

Uz optužnicu je dostavljen i prijedlog za produženje mjere pritvora optuženom Kenanu Karupu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije