Kako je uhapšen pop koji je prodavao oružje i eksploziv iz RS-a u FBiH

Radiosarajevo.ba
Kako je uhapšen pop koji je prodavao oružje i eksploziv iz RS-a u FBiH
Foto: Privatni album / Bojan Glišić (privatni album)

Sveštenik u eparhiji Višegrad Bojan Glišić uhapšen je u policijskoj akciji „Lotika“ zbog sumnje da se duže vremena bavio nedozvoljenom prodajom oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako Srpskainfo saznaje, sveštenik Glišić je oružje i eksploziv prodavao najčešće osobama iz kriminalnog miljea, a koji su dolazili iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Njihov izvor je pojasnio da je Glišić uhapšen nakon što je oružje prodao ni manje, ni više nego prikrivenim inspektorima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a: "Inspektori su duže vremena imali informaciju da se ovaj sveštenik bavi nedozvoljenom trgovinom oružjem i eksplozivom, pa je pokrenuta istraga. Tom prilikom prikupljene su dodatne informacije o nelegalnim poslovima sa kojim se bavio ovaj sveštenik."

Oni su zatim odlučili da se jedan od inspektora predstavi kao potencijalni kupac i da kontaktira Glišić kako bi dogovorili prodaju. Sveštenik Glišić nije ništa sumnjao i poslije nekog vremena dogovorio je s prikrivenim inspekotrima prodaju oružja. Kada su se našli on je donio dogovoreno oružje, ali umjesto para tada je dobio lisice na ruke – istakao je naš sagovornik.

Portparol MUP RS-a Mirna Miljanović rekla je, navodeći inicijale, da je akcija “Lotika” usmjerena na razbijanje kriminalne grupa koja se bavila nedozvoljeno proizvodnom i prometom minsko-eksplozivnim sredstvima, kao i vatrenim oružjem. Ona je dodala da su u okviru ove akcije pretresene tri lokacije i to dvije u Rogatici i jedna u Višegradu.

"Tom prilikom pronađeno je i oduzeto oko dva kilograma različitog eksploziva, više komada inicijalnih kapisli, jedna mina rasprskavajućeg usmjerenog djelovanja (MRUD), više komada municije različitog kalibra i više SIM kartica i mobilnih telefona", naglasila je Miljanovićeva.

Prema njenim riječima, Glišić i dalje se nalazi na kriminalističkoj obradi, te je juče trebao biti sproveden u Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo.

Glišić je, inače, u zadnje vrijemene službovao u Borikama kod Rogatice, a prije toga je bio u Zenici. Nezvanično, Glišić je na primopredaju poveo svoju djecu, koju je koristio kao paravan za nelegalne poslove. Inače, Glišić je oženjen i ima troje djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije