Kako je rekordna količina kokaina slučajno zalutala u BiH: Iz Kolumbije, preko Belgije do Doboja

5
Radiosarajevo.ba
Kako je rekordna količina kokaina slučajno zalutala u BiH: Iz Kolumbije, preko Belgije do Doboja
Foto: Mup RS / Droga pronađena u Doboju

Pošiljka od 73 kilograma veoma kvalitetnog kokaina, koja je u avgustu otkrivena u jednoj firmi u Doboju, najvjerovatnije je slučajno zalutala u BiH, rečeno je za Srpskainfo.

Prema njihovim saznanjima, ovo je samo dio kokaina koji je iz Kolumbije transportovan u Belgiju.

Izvor Srpskainfo ističe da je policija u Belgiji imala informacije o ovom transportu i da su ga presreli u luci Vasland, gdje je policija zaplijenila čak 734 kilograma kokaina, koji je bio sakriven u paketima sa šećerom.

Matursko veče udar na džepove roditelja: Koliko je novca potrebno izdvojiti za ovo slavlje?

Matursko veče udar na džepove roditelja: Koliko je novca potrebno izdvojiti za ovo slavlje?

"Iako izgleda kao da se radi o filmu, istraga je ipak pokazala da ova droga nije bila namijenjena za BiH, pa zbog toga niko nije uhapšen. Nakon što su radnici iz Doboja prijavili policiji da su u paketima sa šećerom pronašli kokain pokrenuta je veoma ozbiljna istraga", kaže sagovornik.

Pokušao iz Bosne i Hercegovine ući u Hrvatsku sa heroinom

Pokušao iz Bosne i Hercegovine ući u Hrvatsku sa heroinom

Dodaje da je policija saslušala i istražila sve osobe koje su imale bilo kakav dodir sa ovim transportom, te je za sada utvrđeno da niko nije povezan s kokainom.

"Daljom istragom i međunarodnom saradnjom došlo se do informacija da je kokain iz Doboja samo manji dio pošiljke koja je stigla iz Kolumbije u Belgiju". pojašnjava izvor Srpskainfo.

Nakon što je kokain stigao u Belgiju, dileri koji su naručili, nisu ga uspjeli istovariti, jer je policija imala informacije šta prevoze. Zbog toga je više osoba uhapšeno u Belgiji.

Belgijski mediji su objavili da su 734 kilograma kokaina zaplijenili policajci i carinici iz Antverpena. Oni su pregledali kontejnere u kojima je iz Kolumbije stigao šećer i pronašli drogu.

"Radilo se o ogromnoj količina šećera. U tim kontejnerima je bilo više od 50 tona šećera. Tom prilikom su pronašli pomenutu količinu kokaina i vjerovatno su mislili da je to sav kokain. Nakon toga, carinici su pustili šećer da ide prema kupcima koji su ga naručili", kaže sagovornik Srpskainfo.

Tako je šećer na paletama stigao u BiH, odnosno u Doboj, i radnici su na paletama pronašli pomenuti kokain.

Paketi sa šećerom su u BiH stigli 2. avgusta, a za sada još nije utvrđeno kako se tačno desio ovaj propust carinicima i policiji u Belgiji.

U ovom predmetu biće nastavljena dalja istraga kako bi se utvrdilo da li se ovdje radi o slučajnom propustu ili je neko namjerno pustio da kokain iz Belgije završi u drugim državama.

U Tužilaštvu BiH nisu odgovorili na pitanja Srpskainfo da li je završena istraga u ovom slučaju, kao ni da li su utvrdili da li su neke osobe iz BiH povezane sa krijumčarenjem kokaina.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske su 16. avgusta na području Doboja zaplijenili 73 kilograma kokaina.

Droga je bila sakrivena u pošiljci sa drugom naručenom robom koja se uvozila u BiH. U sklopu istrage u ovom slučaju ostvarena je značajna međunarodna saradnja policijskih i pravosudnih organa.

Iz Tužilaštva BiH su tada potvrdili i da su, postupajući pod njihovim nadzorom, drogu pronašli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS.

"Radi se o jednoj od najvećih zapljena kokaina u postdejtonskoj  BiH, a vrijednost zaplijenjenih narkotika na ilegalnom narko-tržištu iznosi više miliona evra. Istraga se sprovodi u saradnji s partnerskim agencijama država Evropske unije i Europolom. Tužilaštvo BiH nastavlja istragu s ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentovanja ovog predmeta organizovanog kriminala", naveli su iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije