Jezivi detalji drame na Zelengori: Pljevaljčića pregazio terenac, Golijanin spasen u zadnji trenutak

1
Radiosarajevo.ba
Jezivi detalji drame na Zelengori: Pljevaljčića pregazio terenac, Golijanin spasen u zadnji trenutak
Foto: Nezavisne / Spasioci na terenu

Siniša Golijanin, direktor Kazneno-popravnog zavoda Foča, spasen je u nedjelju, 24. septembra, u zadnji trenutak nakon saobraćajne nesreće koja se, najvjerovatnije u petak, 22. septembra popodne, dogodila na obroncima Zelengore, dok je njegov saputnik Dalibor Pljevaljčić, direktor Studentskog doma Foča, kojeg je pregazio terenac Toyota, pronađen mrtav.

Otkriva to za Nezavisne novine svjedok sa mjesta tragedije, koja je potresla fočanski kraj.

Kobnih momenata oni su se vozili terencem, kojom su sletjeli u provaliju. Na planinu su, otkriva naš sagovornik, otišli u petak. U izvlačenju unesrećenih učestvovali su pripadnici Spasilačke službe WOLF.

Bosanski samuraj na velikom testu: Ahmed Vila traži svoju 12. pobjedu u karijeri

Bosanski samuraj na velikom testu: Ahmed Vila traži svoju 12. pobjedu u karijeri

Nenad Ikonić, načelnik Spasilačke službe WOLF, rekao je za Nezavisne novine da su dojavu o nesreći dobili od policije.

"Dojavu smo dobili od načelnika Policijske uprave Foča Velimira Kostovića, da su negove kolege iz Kalinovika javile da postoji trag, u provaliji, te da se odaziva jedno lice. To je bio signal da iz naše baze u Foči krenemo na tu lokaciju, koja se zove Džafer Potok, a koja se nalazi tri - četiri kilometra iznad Orlovačkog jezera", rekao je Ikonić.

Stigli su gore, te se sa tehničkom opremom spustili i izvukli Golijanina, a onda su čekali tužioca da da dozvolu da se izvuče tijelo Pljevaljčića. U tome su učestvovali Jedinica žandarmerije i šest pripadnika WOLF-a.

"To je veoma težak teren, ništa se ne može raditi bez tehničke opreme, alpinističke - užadi i uređaja koje koristimo", istakao je Ikonić.

Golijanina su presvukli, utoplili ga. On je već bio u stanju hipotermije.

"Koliko smo mi mogli da vidimo, gubio je bitku za život. Oni su udes imali u petak popodne, a mi smo došli u nedjelju oko 14 sati. Nije bio svjestan, ali je davao znake života. Na 120 metara smo našli Golijanina, a drugi putnik u vozilu je bio na pola puta. Automobil je bio još niže", rekao je Ikonić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije