Jezive brojke iz prošle godine: Na bh. cestama svaki dan bilo 20 udesa u kojima su stradali ljudi

0
Radiosarajevo.ba
Jezive brojke iz prošle godine: Na bh. cestama svaki dan bilo 20 udesa u kojima su stradali ljudi
Foto: Pixabay / Svaki dan do 85 udesa u BiH

Tokom protekle 2022. godine na bosanskohercegovačkim putevima dogodilo se ukupno 31.321 saobraćajnih nezgoda od kojih je 7.230 saobraćajnih nezgoda bilo s poginulim i povrijeđenim osobama, te 24.091 prometnih nezgoda s materijalnom štetom.

U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život su izgubile 222 osobe, 1.554 lica zadobilo je teže tjelesne povrede, dok je 8.704 lica pretrpjelo lakše tjelesne ozljede.

Prema navedenim podacima možemo zaključiti da se na području BiH dnevno tokom 2022. godine događalo u prosjeku nešto više od 85 saobraćajnih nezgoda, od toga blizu 20 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim osobama.

GRAS obavještava građane o izmjenama u saobraćaju

GRAS obavještava građane o izmjenama u saobraćaju

Tokom protekle 2022. godine u saobraćajnim nezgodama u Federaciji BIH je poginulo 116 lica, što znači da je broj poginulih u odnosu na 2021. godinu smanjen za 34 osobe i predstavlja 52,25 posto od ukupnog broja poginulih u udesima u BiH.

Najveći broj saobraćajnih nesreća na području Federacije BiH se u 2022. godini dogodio na području Kantona Sarajevo (39,26%), slijede Tuzlanski kanton (13,76%), Zeničko-Dobojski kanton (12,26%), Unsko-sanski kanton  (10,58%), Hercegovačko-neretvanski kanton (8,20%)...

U Distriktu Brčko tokom protekle godine poginulo je šest lica, dok je broj poginulih osoba u  nesrećama u RS-u u odnosu na 2021. godinu smanjen za jednu osobu - imali su 100 poginulih što predstavlja 45,05 posto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama u BiH.

Brojke o nesrećama u BiH
Foto: BIHAMK: Brojke o nesrećama u BiH

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju, a zatim na magistralnim putevima, onda slijede lokalni, pa regionalne ceste, itd. U protekloj 2022. godini desio se i povećan broj saobraćajnih nezgoda na autoputevima u Bosni i Hercegovini u odnosu na 2021. godinu.

Uzroci i mjesta nesreća

Veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim cestama, između ostalog, rezultat su nepoštivanja  saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa prometne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju.

Brojke o nesrećama u BiH
Foto: BIHAMK: Brojke o nesrećama u BiH

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja
saobraćajnih nezgoda, slijede saobraćajne nezgode nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje prometne signalizacije, itd.

Brojke o nesrećama u BiH
Foto: BIHAMK: Brojke o nesrećama u BiH

Među pogreškama vozača u gradskim uslovima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti – odstojanju između vozila, kao i nepoštivanje prvenstva prolaza.

Ostali uzroci koji su utjecali na dešavanje saobraćajnih nezgoda, ali u manjem procentu su: nepropisno skretanje, nedostatak signalizacije, tehnički neispravna vozila, oštećenje puta/ceste, itd, saopćio je BIHAMK u godišnjem izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije